Zapomniany włoski groch to „skarbnica” cennych właściwości, a kosztuje tylko kilka złotych

Zapomniany włoski groch to „skarbnica” cennych właściwości, a kosztuje tylko kilka złotych

Dodano: 
Ciecierzyca
Ciecierzyca Źródło:Unsplash / Deryn Macey
Włoski groch, czyli ciecierzyca, to mniej znany „kuzyn” roślin strączkowych, takich jak choćby fasola. Cieszy się dużą popularnością w krajach Bliskiego Wschodu. Polacy rzadko po niego sięgają i wiele tracą. Warzywo ma bowiem dużo cennych właściwości. Zobacz, dlaczego warto włączyć je do codziennej diety.

Ciecierzyca występuje w dwóch odmianach: kabuli i desi. Najbardziej znany jest pierwszy wariant. To duże ziarna o kremowej lub jasnopomarańczowej barwie. Choć wyglądają dość niepozornie, to skrywają w sobie wiele cennych właściwości. Docenią je przede wszystkim osoby, którym zależy na zrzuceniu nadprogramowych kilogramów, ale nie tylko. Warzywo wspomaga bowiem funkcjonowanie organizmu na wielu różnych poziomach. Wyjaśniamy, na czym dokładnie polega jego działanie.

Ciecierzyca wspomaga odchudzanie

Ciecierzyca nie jest produktem niskokalorycznym (100 gramów ugotowanego warzywa dostarcza około 165 kcal). Nie oznacza to jednak, że osoby będące na diecie powinny się jej obawiać. Wręcz przeciwnie. Włoski groch zawiera bowiem duże ilości białka i błonnika pokarmowego, które pozytywnie wpływają na pracę układu pokarmowego. Przedłużają uczucie sytości po posiłku, a jednocześnie usprawniają proces przemiany materii. Trawienie pokarmów następuje szybciej. Zwiększa się również tempo spalania tłuszczu. Dzięki temu ciecierzyca wspomaga zrzucanie nadprogramowych kilogramów. Trzeba jednak pamiętać, że samo jedzenie warzywa nie spowoduje utraty wagi. Skuteczność odchudzania zależy również od innych czynników, takich jak na przykład odpowiednie nawodnienie organizmu czy aktywność fizyczna.

Jak jeść ciecierzycę, by schudnąć?

Ciecierzyca świetnie nadaje się zarówno do gotowania, pieczenia, jak i smażenia. Za najzdrowsze uznaje się jednak dwa pierwsze sposoby obróbki termicznej warzywa. Nie wymagają użycia tłuszczu i dzięki nim włoski groch zachowuje najwięcej wartości odżywczych. Warto też zauważyć, że podczas smażenia uwalniają się różne toksyczne związki, które mają negatywny wpływ na organizm i mogą zwiększać ryzyko wystąpienia wielu chorób, w tym schorzeń o podłożu nowotworowym.

Ciecierzyca świetnie komponuje się z wieloma różnymi składnikami. Można ją dodawać do sałatek, zup, sosów, a także serwować jako samodzielne danie lub przekąskę (zamiast słodyczy lub chipsów). Z włoskiego grochu zrobisz na przykład wegetariańskie kotleciki lub placuszki, ale też hummus, farsz do pierogów lub krokietów. Wszystko zależy od twojej inwencji twórczej.

Inne właściwości ciecierzycy

Jedzenie ciecierzycy sprzyja nie tylko redukcji wagi. Może również pomóc w obniżeniu tak zwanego złego cholesterolu i zmniejszeniu wartości ciśnienia tętniczego. Warzywo ma bowiem w swoim składzie wiele mikroelementów. Znajdziemy w nim między innymi:

  • potas,
  • fosfor,
  • magnez,
  • cynk,
  • żelazo,
  • witaminy z grupy B.

Czytaj też:
Mąka z ciecierzycy – właściwości, jak smakuje, wpływ na zdrowie, zastosowanie
Czytaj też:
Dlaczego warto jeść humus? Poznaj przepis na humus idealny

Opracowała:
Źródło: Odżywianie WPROST.pl