Fasolka szparagowa to dobre źródło wielu składników odżywczych. Zawiera sporo błonnika pokarmowego, który doskonale usprawnia procesy trawienne w jelitach, reguluje wypróżnienia, dba o mikroflorę jelitową i zmniejsza ryzyko rozwoju raka jelita grubego.
Znajdziemy w niej niewiele sodu, za to mnóstwo potasu, a więc fasolka szparagowa na dobry wpływ na pracę serca. Na uwagę zasługuje także wapń i mangan. To produkt, który obowiązkowo powinien znaleźć się w naszej diecie w sezonie wiosenno-letnim.
Ile kalorii ma fasolka szparagowa?
W 100 g fasolki szparagowej znajdziemy nieco ponad 30 kalorii. To naprawdę niewiele. Warto jednak wziąć pod uwagę, że standardowa porcja to zdecydowanie więcej niż 100 g – często nawet 300-400 g. Chociaż fasolka szparagowa sama w sobie jest niskokaloryczna, większość z nas spożywa ją po obfitym polaniu zasmażką, przygotowaną z masła i bułki tartej. Niestety kaloryczność takiego posiłku wzrasta wówczas drastycznie. Jeśli więc zależy nam na redukcji kalorii, zrezygnujmy z zasmażki i zjedzmy fasolkę bez dodatków.
Czytaj też:
Zdrowo i niskokalorycznie. Jak zrobić domowe lody bez cukru?