Jak wynika z badań opublikowanych w „European Journal of Endocrinology”, zażywanie suplementów z witaminą D może spowolnić przebieg początkowych faz cukrzycy.
Problem cukrzycy wiecznie żywy
Cukrzyca typu 2 jest coraz bardziej powszechną chorobą, która stanowi ogromny problem dla pacjentów. Może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, w tym uszkodzenia nerwów, ślepoty i niewydolności nerek. Osoby z wysokim ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2 (czyli z tzw. stanem przedcukrzycowym) można zdiagnozować na podstawie kilku czynników ryzyka, w tym otyłości lub wcześniejszym wystąpieniem choroby w rodzinie.
Chociaż niski poziom witaminy D w organizmie już wcześniej powiązano ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2, w niektórych badaniach po suplementowaniu tej witaminy nie stwierdzono poprawy czynności metabolicznych. Jednak często te badania cechowała niewielka liczba uczestników lub poziom witaminy D w ich organizmach na początku badania był prawidłowy. Wielu z nich miało zdrowy metabolizm, a inni już od dawna zmagali się z cukrzycą typu 2. To, czy suplementacja witaminy D ma jakikolwiek korzystny wpływ na pacjentów ze stanem przedcukrzycowym lub nowo zdiagnozowaną cukrzycą, szczególnie u osób z niskim poziomem witaminy D, nadal nie było pewne.
Czytaj też:
Czy cukrzyca jest chorobą dziedziczną?
Badanie wpływu witaminy D
Niedawno zostało przeprowadzone badanie pod przewodnictwem dr Claudii Gagnon, która koordynowała pracę zespołu naukowców z Université Laval z kanadyjskiego Quebec. Zbadano wpływ suplementacji witaminy D na metabolizm glukozy u pacjentów z nowo rozpoznaną cukrzycą typu 2 lub tych, których określono jako osoby z wysokim ryzykiem rozwoju choroby. Wskaźniki funkcji insuliny i metabolizmu glukozy zweryfikowano przed rozpoczęciem badania i po sześciu miesiącach suplementacji wysokich dawek witaminy D. Dostarczano ją w ilościach około 5-10 razy większych, niż przewidują zalecenia. Chociaż tylko 46 procent uczestników badania na początku badania wykazywało niski poziom witaminy D, suplementacja znacząco poprawiła funkcję insuliny w tkance mięśniowej uczestników po sześciu miesiącach.
Dr Gagnon zasugerowała, że kolejne badania powinny umożliwić ocenę tego, czy istnieją czynniki genetyczne lub inne, które wpływają na to, jak różni ludzie reagują na suplementację witaminy D. Pozwolą także stwierdzić, czy jej pozytywny wpływ na metabolizm utrzymuje się przez dłuższy czas.
Czytaj też:
Dieta oparta na tych produktach może zapobiec cukrzycy typu 2. Jak często je jesz?