Suplementy witaminy D i omega-3 nie zmniejszają ryzyka stanu zapalnego

Suplementy witaminy D i omega-3 nie zmniejszają ryzyka stanu zapalnego

Dodano: 
Suplement diety
Suplement diety Źródło: Pixabay / monicore
Wyniki najnowszego badania wykazały, że żaden suplement przyjmowany w ciągu roku nie był związany ze zmniejszeniem biomarkerów stanu zapalnego.

Uważa się, że witamina D i kwasy tłuszczowe omega-3 (olej rybny) mają wiele korzyści zdrowotnych, w tym zmniejszają ogólnoustrojowe stany zapalne. Jest to związane z chorobami, starzeniem się i otyłością, w tym chorobami sercowo-naczyniowymi, niewydolnością serca, osteoporozą, cukrzycą, niektórymi nowotworami oraz chorobami neurodegeneracyjnymi, takimi jak choroba Alzheimera. Podczas gdy wiele osób przyjmuje suplementy z zamiarem zmniejszenia stanu zapalnego i zapobiegania chorobom, analiza „VITamin D i OmegA-3 TriaL” (VITAL) dokonana przez badaczy w Brigham and Women's Hospital wskazuje, że ani witamina D, ani omega-3 nie były skuteczne w zmniejszaniu ogólnoustrojowego zapalenia.

Czytaj też:
Suplementacja witaminy D. Rekomendacje ekspertów

Suplementy nie zmniejszą stanu zapalnego

„Ludzie często myślą, że suplementy mogą zapobiegać chorobom o podłożu zapalnym, ale kiedy pacjent pyta swojego lekarza: czy powinienem wziąć ten suplement?, lekarze często nie wiedzą, co doradzić, ponieważ nie przeprowadzono badań klinicznych na dużą skalę. VITAL dostarcza duży zestaw danych w celu udzielenia odpowiedzi na te pytania” – powiedziała autor badania dr Karen Costenbade. „W tym przypadku nie ma wyraźnych przesłanek, że ​​którykolwiek suplement zmniejszy ryzyko ogólnoustrojowego stanu zapalnego, a przynajmniej biomarkery choroby”.

W analizie naukowcy sprawdzili poziomy trzech znanych biomarkerów stanu zapalnego na początku badania i po roku przyjmowania suplementów lub placebo. Były to interleukina-6 (IL-6), receptor czynnika martwicy nowotworu i białko C-reaktywne o wysokiej wrażliwości (hsCRP).

Zespół stwierdził, że przez ten rok żaden suplement nie zmniejszył biomarkerów. Wśród osób przyjmujących suplement witaminy D poziom IL-6 wzrósł o 8,2 procent. Badacze podają również, że wśród uczestników, którzy na początku badania spożywali mniej ryb, poziomy hsCRP spadły u osób przyjmujących suplement omega-3.

Czytaj też:
Czy można zwiększyć poziom witaminy D bez suplementów?

Plany kolejnych badań

Autorzy zauważają, że analizowali biomarkery tylko dla podgrupy spośród uczestników pierwotnego badania – około 1500 z ponad 25 tys. uczestników – ale starannie wybrali reprezentatywną grupę. Ponadto VITAL sprawdzał tylko pojedyncze preparaty witaminy D i omega-3.

„Chociaż najważniejsze jest to, że nie zauważyliśmy zmniejszenia markerów stanu zapalnego u tych, którzy przyjmowali którykolwiek z suplementów, to u osób, których spożycie ryb było niskie na początku, stwierdzono zmniejszenie jednego z biomarkerów stanu zapalnego” – powiedziała Costenbader. „Ciekawe i ważne będzie zobaczenie wyników przyszłych analiz VITAL, szczególnie tych, które skupiają się na ryzyku chorób, a nie na biomarkerach”.

Czytaj też:
Czy dzieciom należy podawać suplementy omega-3?

Źródło: eurekalert.org
Przyjemność z natury Poznaj produkty Partner serwisu Smaki.pl