Mleko jest dobrym źródłem wapnia, jodu, witamin A i B12 oraz tłuszczu. Lucy Upton, dietetyk dziecięcy i rzecznik Stowarzyszenia Dietetyków Zjednoczonego Królestwa mówi: „Tłuszcz jest bardzo ważny dla dzieci. Mają bardzo wysokie zapotrzebowanie na energię”. Trzy kluczowe źródła energii dzieci to nabiał, białko i węglowodany, a dzieci potrzebują znacznie więcej energii na kilogram niż dorośli. „Przeciętny dwulatek potrzebuje 80 kalorii na kilogram wagi” – mówi, podkreślając, że dorośli potrzebują mniej niż połowę tej ilości.
Badania wyraźnie pokazują, że dzieci, które piją pełnotłuste mleko są mniej narażone na otyłość niż te, które piją te o niskiej zawartości tłuszczu, mimo że była to wyłącznie obserwacja. Eksperci doradzają, by nie pozbawiać dzieci mleka, chyba że nietolerancja lub alergia jest prawdziwym problemem – a występuje u 2% do 7% dzieci.
Unikaj mleka dla niemowląt, pomimo tego, co mówią reklamy
Dziś jest to szeroko dostępny produkt dla dzieci w wieku od 12 miesięcy do trzech lat, sprzedawany jako napój uzupełniający. Eksperci ds. zdrowia i żywienia od dawna odradzają spożywanie mleka dla niemowląt ze względu na ich dodatek cukru i soli oraz niższą zawartość białka niż w mleku krowim. Niedawne badanie wykazało, że w latach 2006-2015 sprzedaż mleka dla niemowląt wzrosła 2,6 razy, w dużej mierze dzięki zintensyfikowanym reklamom.
Zespół uważa, że może to być spowodowane wzrostem karmienia piersią w ostatnich latach, zmniejszeniem sprzedaży mleka modyfikowanego i zwiększeniem zainteresowania mlekiem dla niemowląt. Ale rada jest jasna: po 12 miesiącach dzieciom lepiej podawać zwykłe mleko, a dzieci od 12. do 24. miesiąca powinny codziennie otrzymywać od dwóch do trzech filiżanek pełnotłustego mleka.
Czytaj też:
Mleko – jaki rodzaj wybrać?
Tylko pełnotłuste
Specjaliści nie zalecają odtłuszczonego mleka dla dzieci, szczególnie tych poniżej piątego roku życia. Simon Steenson, naukowiec z British Nutrition Foundation zgadza się z tym i zauważa, że „dzieci, które dobrze się odżywiają, mogą pić mleko częściowo odtłuszczone po 2 latach, ale mleko odtłuszczone lub 1% nie nadaje się jako napój dla dzieci poniżej 5 lat". Nie powinno to wpływać na ich wagę. Kanadyjscy naukowcy odkryli, że dzieci w wieku od roku do 18 lat, które spożywały mleko pełnotłuste, rzadziej są otyłe. Ryzyko otyłości było o 39% niższe niż u dzieci, które piły mleko o obniżonej zawartości tłuszczu.
Zespół przeanalizował 14 badań, w których wzięło udział 20897 dzieci, porównując dzieci pijące mleko pełne (3,25% tłuszczu) z tymi, które piły mleko o obniżonej zawartości tłuszczu (1,5 do 2% tłuszczu). Dzieci pijące pełnotłuste mleko nie były cięższe, jak wyjaśnia Jonathon Maguire, profesor pediatrii na Uniwersytecie w Toronto, który prowadził badanie. Ale podkreśla, że ustalenia były wyłącznie obserwacyjne.
Maguire i jego zespół przeprowadzą teraz randomizowane, kontrolowane badanie z 500 dziećmi w wieku poniżej pięciu lat w ciągu dwóch lat, aby bardziej bezpośrednio sprawdzić, czy zawartość tłuszczu w mleku, które piją, jest kluczowym czynnikiem w określeniu ich wagi. Uwzględnią przyzwyczajenia dzieci do jedzenia, ich wagę początkową i inne czynniki, które mogą mieć wpływ na wagę.
Ważne jest, abyśmy „rozumieli skutki zdrowotne tego, co robimy z naszymi dziećmi” – powiedział Maguire. „Rodzice podejmują te decyzje na co dzień” i potrzebują dowodów.
Upton cieszy się, że wkrótce rozpocznie się próba ustalenia prawdziwej przyczyny tego związku między mlekiem pełnotłustym a ryzykiem otyłości. „Wiele czynników wpływa na BMI (wskaźnik masy ciała) u dzieci” – mówi, podając przykłady wielkości porcji, częstotliwości posiłków, przekąsek i poziomów aktywności. „To bardzo złożony problem”.
Czytaj też:
Mleko migdałowe, sojowe czy ryżowe? Czym się różnią i jak wybrać najlepsze?