Chociaż jest wiele rzeczy, które możesz zrobić, aby poprawić trawienie, takie jak masaż brzucha czy analiza kału, trzymanie się łatwych do strawienia pokarmów jest jedną z najlepszych rzeczy, które należy zrobić, gdy to nastąpi. Tego rodzaju pokarmy dają przewagę przewodowi pokarmowemu i jelitom, ponieważ nie muszą tak ciężko pracować, aby rozbić jedzenie, gdy już trwa stan zapalny. To trawienny ekwiwalent wzięcia dnia wolnego od pracy – musisz pozwolić swojemu jelitu odpocząć, aby się zagoiło.
Zgodnie z ogólną zasadą, dobrze jest przyjąć. że podczas próby poradzenia sobie z zaburzeniami trawienia najlepiej wybierać kremowe produkty, które są chude, zawierają mniej tłuszczu i mają niską zawartość błonnika.
Ale rzeczy, które nie poprawiają się po kilku dniach, prawdopodobnie wymagają większej pomocy niż tymczasowa zmiana diety. Nie ma jednego uniwersalnego rozwiązania, jeśli chodzi o najlepsze jedzenie do jedzenia i trawienia”. Jest to szczególnie prawdziwe w przypadku przewlekłych chorób jelit, takich jak choroba Leśniowskiego-Crohna, zespół jelita drażliwego, zapalenie przewodu pokarmowego lub gastropareza (gdzie żołądek nie może właściwie podać dalej strawionego pokarmu). Ponadto zauważysz, że wiele łatwostrawnych pokarmów nie jest szczególnie bogatych w składniki odżywcze. Więc jedzenie w ten sposób na stałe jako sposób radzenia sobie z problemami jelitowymi może spowodować większy problem, mianowicie może powodować niedobory żywieniowe.
Jeśli masz problem z żołądkiem lub innym tymczasowym, ale nieprzyjemnym problemem żołądkowym, możesz skorzystać z włączenia łatwego do strawienia pokarmu do swojego planu regeneracji.
Czytaj też:
Jak odbudować mikroflorę jelitową po kuracji antybiotykowej?
10 produktów, które pomogą zregenerować jelita
Żywność o niskiej zawartości błonnika
Błonnik jest dobrą rzeczą, jeśli chodzi o zdrowie jelit i zdrowie w ogóle. Ale dla osób z problemami żołądkowo-jelitowymi produkty bogate w błonnik mogą nie być najlepszym pomysłem. Błonnik jest trudny do strawienia, co może być problematyczne dla osoby o powolnych ruchach jelit. Dieta o niskiej zawartości błonnika z lekkostrawnymi pokarmami może pomóc w kontroli objawów u osób cierpiących na problemy z żołądkiem. Przykłady żywności o niskiej zawartości błonnika to biały ryż i biały makaron, ziemniaki i grejpfrut.
Gotowane warzywa
Nie bój się sięgać po swoje ulubione warzywa. Warzywa są wprawdzie pełne błonnika. Jednak po ugotowaniu błonnik rozkłada się pod wpływem ciepła, co ułatwia organizmowi trawienie. Warzywa są ważne w diecie, ponieważ zawierają witaminy i minerały istotne w zwalczaniu stanów zapalnych w organizmie. Szczególnie zaleca się jedzenie szpinaku, dyni lub marchwi.
Bardzo dojrzały banan
Banany są pełne składników odżywczych, bez względu na to, na jakim etapie je jesz (zielony, żółty, brązowy z kropkami). Ale jeśli masz problemy z żołądkiem i potrzebujesz czegoś, co jelito może z łatwością strawić, trzymaj się super dojrzałych bananów. Dostarczają organizmowi węglowodanów, potasu i innych ważnych witamin i minerałów.
Biały chleb
Dobra wiadomość dla miłośników chleba. Jest całkiem dobrze go jeść, gdy jelito nie czuje się najlepiej, ale upewnij się, że jest biały. Biały chleb ma dużo mniej błonnika niż produkty pełnoziarniste. Wiele rafinowanych ziaren odzyskuje witaminy i minerały, które są dodawane z powrotem do nich mimo obróbki, dzięki czemu otrzymujesz składniki odżywcze bez błonnika. Biały chleb nie jest jednak tym, który specjaliści polecaliby do regularnego spożywania, biorąc pod uwagę, że istnieją zdrowsze opcje. Ale może to być tymczasową, korzystną opcją dla osób z problemami z przewodem pokarmowym.
Białka wysokiej jakości
Delikatne kawałki steku, drobiu i ryb wydają się być łatwe do strawienia ze względu na niską zawartość błonnika.
Jest jednak jedno zastrzeżenie: pamiętaj, aby nie przesadzić z białkiem. Gdy porcje są zbyt duże, może to wpłynąć na twoją zdolność do szybkiego trawienia. Dla osób z gastroparezą, znaną również jako opóźnione opróżnianie żołądka, ważne jest, aby trzymać się niskotłuszczowych białek, aby uniknąć problemów z brzuchem. Dodaj więc do diety produkty takie jak jajka, ryby, skorupiaki, tofu i niskotłuszczowe produkty mleczne. A jeśli jesteś weganinem, istnieje wiele białek roślinnych, które są dobre do trawienia, takich jak fasola mung, masło orzechowe i ciecierzyca.
Biały ryż
Chociaż biały ryż nie jest bogatym źródłem składników odżywczych w porównaniu do rzeczywistych pełnych ziaren, takich jak brązowy ryż, jest to dobra opcja, gdy potrzebujesz czegoś łatwostrawnego dla żołądka. W jednej filiżance gotowanego ryżu jest tylko 0,5 grama błonnika, co ułatwia trawienie. Połącz go z gotowanymi warzywami i wysokiej jakości białkiem, aby uzyskać posiłek, który nie spowoduje dolegliwości jelitowych.
Zupy i buliony
Jeśli trzymasz się lekkostrawnych pokarmów, prawdopodobnie spożywasz sporą ilość rafinowanych węglowodanów. Z tego powodu warto dodawać do diety pokarmy bogate w składniki odżywcze, takich jak domowy bulion kostny. Zawiera aminokwasy, elektrolity i kolagen i jest szczególnie kojący, gdy żołądek cierpi. Wegański bulion przyjazny jelitom jest również doskonały.
Beztłuszczowy jogurt grecki
Zazwyczaj specjaliści zalecają spożywanie greckiego jogurtu o zawartości 2 procent lub pełnotłustego, ale dla osób z problemami trawiennymi lepsza jest dieta beztłuszczowa, ponieważ jest łatwiejsza dla ich brzuchów. Dostaje także punkty bonusowe za posiadanie probiotyków, które pomagają regulować zdrowie układu trawiennego na dłuższą metę.
Błyskawiczne płatki owsiane
Płatki owsiane błyskawiczne są najbardziej przetworzone, dzięki czemu są nieco łatwiejsze do strawienia. Możesz wzbogacić płatki dodatkami, aby uniknąć nudy.
Żywność o delikatnej strukturze
Masz wzdęcia? Możesz zwrócić uwagę na konsystencję spożywanego jedzenia. Tekstura jedzenia może często decydować o tym, czy będziesz się czuć wzdęty. Jest to ważne dla osób z gastroparezą. Jeśli masz do czynienia z wzdęciami lub gastroparezą, jedzenie miękkich potraw, takich jak gotowane warzywa, koktajle, zupy, puree (i hummus) lub fasola może przynieść ulgę.Czytaj też:
Liczba kalorii na etykietach żywieniowych może być oszukana?