Sposób, by polubić warzywa. Wielu z was może zaskoczyć

Sposób, by polubić warzywa. Wielu z was może zaskoczyć

Dodano: 
Warzywa
WarzywaŹródło:Shutterstock / alicja neumiler
Powszechnie wiadomo, że warzywa w codziennej diecie są ważnym elementem profilaktyki zdrowia. Obniżają poziom cholesterolu, są pełne cennych składników odżywczych i błonnika, a także sprzyjają zachowaniu szczupłej sylwetki. Co zrobić, gdy po prostu nam nie smakują i nie jesteśmy w stanie ich spożywać?

Większość dzieci jest wybredna – zdecydowanie chętniej chciałaby jeść słodycze, owoce czy produkty mączne niż zielone warzywa liściaste. Co więcej, niewiele maluchów lubi próbować nowych rzeczy. Warto jednak zauważyć, że większość z nich z tego wyrasta i sięganie po jedzenie „dla dorosłych” nie jest już problemem. Dotyczy to w szczególności warzyw krzyżowych, jak: brokuły, brukselka, kapusta, jarmuż, rzodkiewki i rukola.

Jak polubić warzywa?

Jednak badania naukowe sugerują, że upodobania żywieniowe nie są zakorzenione w naszym DNA. Nawet jeśli uważamy, że coś nam nie smakuje, jesteśmy w stanie „przeprogramować” swoje kubki smakowe. Jak tego dokonać?

Na przykład badania opublikowane w czasopiśmie „Chemical Senses” przeprowadzone na szczurach na uniwersytecie w Buffalo (UB) sugerują, że próbowanie większej ilości gorzkich pokarmów – szczególnie tych znajdujących się w zdrowej diecie roślinnej – zmienia białka w ślinie, co wpływa na to, jak postrzegamy smak jedzenia. Podczas gdy szczury i ludzie różnią się drastycznie pod wieloma względami, badania dają wgląd w to, w jaki sposób nasze podniebienie mogą przystosować się do żywności, którą otrzymujemy. Badania wskazują więc, że wielokrotne narażenie na gorzką żywność może zmienić białka w ślinie, zasadniczo zmniejszając początkową niechęć do gorzkich i innych smaków.

Okazuje się więc, że nasze kubki smakowe mogą ulegać modyfikacjom. Kolejny raz potwierdziła się też zasadność stosowania popularnej wśród rodziców metody: Spróbuj podać swojemu dziecku nowy produkt minimum 10 razy, zanim stwierdzisz, że nie ma sensu.

Jedz warzywa, a będziesz szczęśliwszy

Warzywa nie tylko dostarczają ogrom składników odżywczych i wspierają zdrowie całego organizmu. Okazuje się, że dorośli, którzy jedzą co najmniej trzy porcje warzyw dziennie, osiągają lepsze wyniki w subiektywnej „skali szczęścia”. To wynik innych badań naukowych opublikowanych w „Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics”. Więcej o ich eksperymencie przeczytasz w poniższej publikacji.

Czytaj też:
Jedz warzywa – poczujesz się szczęśliwszy! Warzywna dieta poprawia samopoczucie

Źródło: Medical News Today