Co jest zdrowsze: surowe czy gotowane warzywa? Zdziwisz się!

Co jest zdrowsze: surowe czy gotowane warzywa? Zdziwisz się!

Dodano: 
Targ z warzywami
Targ z warzywamiŹródło:Unsplash / Sshootz
Spożywanie szerokiej gamy warzyw jest kluczem do osiągania różnych celów zdrowotnych. Wysoka zawartość błonnika w warzywach zapewnia uczucie sytości na dłużej. Warzywa zapewniają nam też wiele ważnych witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Ale jak lepiej je spożywać: w postaci surowej czy ugotowanej?

Warzywa są zdrowe i tego nie podważamy. Jednak może być tak, że nie otrzymujesz z nich tak wielu składników odżywczych, jak myślałeś. W zależności od warzyw i sposobu ich przygotowania w procesie gotowania różne składniki odżywcze mogą ulec zniszczeniu lub wręcz odwrotnie: rozmnożyć się.

Jak gotowanie wpływa na mikroelementy?

Istnieją trzy kategorie mikroelementów, na które w różny sposób wpływa proces gotowania:

  • witaminy rozpuszczalne w wodzie
  • witaminy rozpuszczalne w tłuszczach
  • minerały.

Witaminy rozpuszczalne w wodzie, które ulegają największemu zniszczeniu podczas gotowania są to witaminy B i C. Tak więc, jeśli chcesz uzyskać 100% rozpuszczalnych w wodzie witamin z czerwonej papryki, dyni i zielonych warzyw liściastych, najlepiej jest jeść je na surowo.

Jednak witaminy rozpuszczalne w wodzie mogą zostać zachowane, w zależności od sposobu przygotowania żywności. Podgrzewanie w kuchence mikrofalowej na ogół pozwala zachować więcej składników odżywczych ze względu na krótki czas gotowania i minimalne zużycie wody. Standardowe gotowanie warzyw powoduje największą utratę składników odżywczych ze względu na dużą ilość użytej wody i wydłużony czas gotowania.

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, takie jak witaminy A, D, E i K, mają inny skład chemiczny, dzięki czemu pozostają nienaruszone po ugotowaniu, nawet przy stosowaniu rygorystycznych metod, takich jak gotowanie. Gotowanie tych warzyw (np. kalafiora, kapusty i brukselki) z dodatkiem niewielkich ilości oleju lub innych zdrowych tłuszczów zwiększa wchłanialność witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, rozbijając ścianę komórkową warzyw i dodając lipidy dla witamin, które mają być metabolizowane.

Zawartość minerałów w żywności może się też zmniejszyć poprzez gotowanie. Potas jest najbardziej wrażliwym na gotowanie minerałem, ale zawartość magnezu, sodu i wapnia może również zmniejszyć się podczas gotowania.

Czytaj też:
Odchudzasz się? Oto najlepsze mikroelementy wspomagające metabolizm i utratę wagi
Czytaj też:
Dieta wegańska lepsza niż śródziemnomorska. Chodzi o utratę wagi i kontrolę poziomu cholesterolu
Czytaj też:
Lubisz banany? Ten grzyb niszczy plantacje na całym świecie. „To bananowy odpowiednik COVID-19”