Warzywa są zdrowe i tego nie podważamy. Jednak może być tak, że nie otrzymujesz z nich tak wielu składników odżywczych, jak myślałeś. W zależności od warzyw i sposobu ich przygotowania w procesie gotowania różne składniki odżywcze mogą ulec zniszczeniu lub wręcz odwrotnie: rozmnożyć się.
Jak gotowanie wpływa na mikroelementy?
Istnieją trzy kategorie mikroelementów, na które w różny sposób wpływa proces gotowania:
- witaminy rozpuszczalne w wodzie
- witaminy rozpuszczalne w tłuszczach
- minerały.
Witaminy rozpuszczalne w wodzie, które ulegają największemu zniszczeniu podczas gotowania są to witaminy B i C. Tak więc, jeśli chcesz uzyskać 100% rozpuszczalnych w wodzie witamin z czerwonej papryki, dyni i zielonych warzyw liściastych, najlepiej jest jeść je na surowo.
Jednak witaminy rozpuszczalne w wodzie mogą zostać zachowane, w zależności od sposobu przygotowania żywności. Podgrzewanie w kuchence mikrofalowej na ogół pozwala zachować więcej składników odżywczych ze względu na krótki czas gotowania i minimalne zużycie wody. Standardowe gotowanie warzyw powoduje największą utratę składników odżywczych ze względu na dużą ilość użytej wody i wydłużony czas gotowania.
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, takie jak witaminy A, D, E i K, mają inny skład chemiczny, dzięki czemu pozostają nienaruszone po ugotowaniu, nawet przy stosowaniu rygorystycznych metod, takich jak gotowanie. Gotowanie tych warzyw (np. kalafiora, kapusty i brukselki) z dodatkiem niewielkich ilości oleju lub innych zdrowych tłuszczów zwiększa wchłanialność witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, rozbijając ścianę komórkową warzyw i dodając lipidy dla witamin, które mają być metabolizowane.
Zawartość minerałów w żywności może się też zmniejszyć poprzez gotowanie. Potas jest najbardziej wrażliwym na gotowanie minerałem, ale zawartość magnezu, sodu i wapnia może również zmniejszyć się podczas gotowania.
Czytaj też:
Odchudzasz się? Oto najlepsze mikroelementy wspomagające metabolizm i utratę wagiCzytaj też:
Dieta wegańska lepsza niż śródziemnomorska. Chodzi o utratę wagi i kontrolę poziomu cholesteroluCzytaj też:
Lubisz banany? Ten grzyb niszczy plantacje na całym świecie. „To bananowy odpowiednik COVID-19”