Masz ochotę na kiełbaskę? Uważaj na chorobotwórcze azotyny

Masz ochotę na kiełbaskę? Uważaj na chorobotwórcze azotyny

Dodano: 
Kiełbaski
Kiełbaski Źródło:FreeImages.com
Jest powód, żeby ograniczyć w diecie produkty z czerwonego przetworzonego mięsa. Nowe badanie przeprowadzone przez francuskich naukowców wskazuje, że powszechnie dodawane do tych produktów azotyny zwiększają ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Zastanów się więc, zanim sięgniesz po pyszną kiełbaskę!

Naukowcy z Francuskiego Instytutu Zdrowia i Badań Medycznych przebadali nawyki żywieniowe ponad 104 tys. dorosłych osób, w wieku ok. 43 lat, u których nie stwierdzono cukrzycy typu 2. Na podstawie szczegółowych zapisów dietetycznych obliczyli, ile osób z badanej grupy spożywało żywność zawierającą naturalne azotyny (występujące np. w zielonych warzywach liściastych), a ile żywność, do której dodaje się syntetyczne azotyny w celu poprawy smaku (stosowane zwłaszcza w produktach z przetworzonego czerwonego mięsa oraz innych produktach spożywczych).

Co dzieje się w twoim organizmie, gdy spożywasz syntetyczne azotyny?

Uczestnicy badania byli obserwowani przez około siedem lat. U prawie tysiąca z nich rozwinęła się cukrzyca typu 2. Okazało się, że osoby z największą ilością syntetycznych azotynów w diecie były o 53 procent bardziej narażone na wystąpienie cukrzycy typu 2 niż ci, których dieta zawierała minimalne ilości czerwonego mięsa i przetworzonej żywności. Ekspozycja na azotyny występujące naturalnie w zielonych liściach warzyw i innych produktach była również związana ze zwiększonym ryzykiem cukrzycy typu 2, ale w znacznie mniejszym stopniu.

Jakie produkty ograniczyć w diecie?

Analizując dietę uczestników eksperymentu, naukowcy stwierdzili, że przetworzone mięso, takie jak na przykład szynka czy kiełbasa, stanowiło najistotniejsze źródło azotynów dodawanych do żywności. Wskazali, że aby zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu 2, należy stosować dietę bogatą w warzywa, owoce, orzechy i produkty pełnoziarniste.

„Produkty z przetworzonego czerwonego mięsa, zawierające dużą ilość dodatków do żywności zawierających azotyny mogą mieć związek z cukrzycą typu 2 również dlatego, że są częścią ogólnej niezdrowej diety, zwłaszcza tej bogatej w cukier” – wskazał dr Gunter Kuhnlez University of Reading w Wielkiej Brytanii, którego poproszono o ocenę badania.

Zielone warzywa liściaste są nadal częścią zdrowej diety

Zielone warzywa liściaste, mimo zawartości azotynów zalecane są w zdrowej diecie. Warzywa zawierają bowiem wiele naturalnych substancji, takich jak na przykład przeciwutleniacze, które chronią przed cukrzycą – wyjaśniają naukowcy.

Czytaj też:
Tyjesz na diecie bezglutenowej? Winne mogą być te produkty
Czytaj też:
5 przekąsek dobrych dla zdrowia. Uwaga, są pyszne i… słodkie!

Opracowała:
Źródło: Everyday Health