Orzeszki pekan były jednym z przysmaków rdzennych mieszkańców Ameryki, a ich nazwa oznacza w języku Indian „owoc o łupinie tak twardej, że trzeba ją rozbijać kamieniem”. Indianie wyciskali nawet mleko z orzeszków pekan, które po fermentacji stawało się alkoholem podawanym w czasie uroczystości plemiennych. Obecnie najwięcej drzew pekanowych rośnie właśnie w Stanach Zjednoczonych i Meksyku i są one nawet oficjalnym drzewem stanu Teksas.
Orzechy pekan to źródło energii i zdrowia
Orzeszki te zawierają sporo kalorii (690 kcal na 100 g), najczęściej spożywamy jednak nie więcej niż garść orzechów, a zawarte w nich tłuszcze to głównie cenne tłuszcze nienasycone w tym kwas oleinowy, mający dobry wpływ na zdrowie serca. Badania sugerują, że orzechy pekan obniżają poziom frakcji cholesterolu LDL tzw. złego cholesterolu oraz trójglicerydów.
Orzechy pekan zawierają również cenne dla zdrowia minerały takie jak mangan, magnez czy miedź, która ważna jest dla prawidłowego funkcjonowania mózgu, przeciwdziałając chorobom degeneracyjnym. Dodatkowo pekany są źródłem witamin z grupy B, głównie tiaminy, której niedobór powoduje zmęczenie i obniżenie nastroju.
Warto wiedzieć, że orzechy pekan mają niski indeks glikemiczny (10), a więc mogą być spożywane przez osoby z insulinoopornością i cukrzycą.
Uwaga – osoby z alergią na orzechy nie powinny spożywać orzechów pekan.
Spróbuj pysznych ciasteczek z orzechami pekan
Poznaj przepis na niezwykle proste ciasteczka z orzechami pekan, łatwe w przygotowaniu. Możemy je przechowywać w puszce i podawać do kawy lub herbaty. Na pewno są zdrowsze niż te sklepowe, bo nie zawierają żadnych szkodliwych tłuszczów trans czy ulepszaczy.
Przepis: Pyszne ciasteczka z orzechami pekan
ciasteczka z orzechami pekan
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 8
Składniki
- 100 g miękkiego masła
- 100 g masła orzechowego
- 200 g cukru
- 1 jajko
- 180 g mąki pszennej
- pół łyżeczki sody
- pół szklanki siekanych orzechów pekan
- pół szklanki siekanej czekolady
Sposób przygotowania
- Rozgrzej piekarnikRozgrzej piekarnik do 170 stopni
- Przygotuj masęW dużej misce utrzyj masło i masło orzechowe z cukrem. Następnie dodaj jajko. Dosyp mąkę, sodę i wymieszaj. Na koniec dosyp orzechy i czekoladę i ponownie wymieszaj.
- Przygotuj blachę do pieczeniaBlachę wyłóż papierem do pieczenia i układaj na niej ciasteczka w odstępie ok. 5 cm. od siebie.
- Upiecz ciasteczkaBlachę z ciasteczkami włóż do nagrzanego piekarnika na ok. 10-15 minut aż się lekko zrumienią. Po upieczeniu zostaw kilka minut na blaszce, aby przestygły.
- Podawaj z herbatąPodawaj z mocną herbatą lub szklanką mleka na podwieczorek
Czytaj też:
To najzdrowsza przekąska dla serca. Ile orzechów dziennie można zjeść?Czytaj też:
Otręby to bomba błonnikowa. Poznaj ich rodzaje, wartości odżywcze i ich wpływ na organizm