Ranking najlepszych ciast świata. Polski specjał na drugim miejscu

Ranking najlepszych ciast świata. Polski specjał na drugim miejscu

Dodano: 
Sernik
Sernik Źródło:Unsplash
Jakie są najlepsze ciasta świata? Każdy zapewne jest w stanie tu zrobić swój subiektywny ranking. W tym, który publikuje kulinarny serwis Taste Atlas, tradycyjne polskie ciasto jest na drugim miejscu.

Taste Atlas to serwis, który publikuje przepisy i informacje o daniach i restauracjach z całego świata. Robi też rankingi najlepszych i najgorszych potraw. Oceny wystawiają sami użytkownicy serwisu. W rankingu najlepszych ciast Polska znalazła się na podium dzięki swojemu sernikowi.

Polski sernik w trankingu najlepszych ciast

Polski sernik znalazł się na drugim miejscu rankingu najlepszych ciast świata. Ustąpił jedynie szwedzkiemu ciastu czekoladowemu (kladdkaka) i wyprzedził znajdujący się na trzecim miejscu rosyjski miodownik. Co ciekawe, zostawił w tyle sernik nowojorski (na 9 miejscu) oraz sernik japoński (na 6 miejscu). Niespodzianką może być, że uważany przez wielu za najlepszych sernik świata sernik baskijski uplasował się dopiero na 17 miejscu.

Jaki sernik jest typowo polski? Co ciekawe, autorzy rankingu nie dają tu jednej odpowiedzi i podkreślają, że w Polsce sernik może wyglądać różnie. Jego podstawą są jednak niezmiennie twaróg, jajka i cukier. Jak podaje serwis, polski sernik najczęściej przyrządzany jest na kruchym spodzie, ale wymienia też sernik krakowski z charakterystyczną kratką ułożoną z ciasta kruchego na wierzchu. Jak czytamy w opisie, polskie serniki często są serwowane także z galaretką i owocami na wierzchu.

W rankingu najlepszych ciasta świata znalazła się także polska karpatka. Popularne w Polsce ciasto znalazło się na 11 miejscu. Dwa oczka dalej znalazł się przysmak charakterystyczny dla wschodniej Polski, czyli sękacz.

Jak zrobić dobry sernik?

Tak jak wspomniano w samym rankingu, nie ma jednego sposobu na polski sernik. Kluczem do sukcesu jest zawsze dobry twaróg. Teraz wiele osób wspomaga się gotowymi twarogami sernikowymi w wiaderku, dawniej, kiedy wykorzystywano tradycyjny twaróg, najpierw należało go dwukrotnie zmielić, aby zyskał kremową i gładką konsystencję. Aby zrobić dobry sernik, możesz skorzystać z naszego przepisu na sernik bez spodu.

Czytaj też:
Jak zrobić karpatkę bez pieczenia? Najprostszy przepis na deserowy hit
Czytaj też:
Ciasto red velvet. Sprawdzony przepis na amerykański przebój

Źródło: Taste Atlas, odzywianie.wprost.pl