Naleśniki to jedno z najbardziej uniwersalnych dań, które można przygotować na wiele sposobów. Mogą być podawane na słodko – z dżemem, czekoladą, owocami czy bitą śmietaną, a także w wersji wytrawnej – z serem, mięsem, szpinakiem czy grzybami. Są lekkie, delikatne i niezwykle smaczne, a ich przygotowanie jest szybkie i proste. Żeby były naprawdę niezwykle przepyszne, stosuję patent, który zdradziła mi moja ciocia Grażynka – mistrzyni naleśników.
Trik na cudownie puszyste naleśniki
Żeby naleśniki wyszły cudownie puszyste, ale też idealnie delikatne, należy nieco zmodyfikować klasyczną recepturę na ten przysmak. Chodzi o to, by nie dodawać zwykłej mąki, a zastąpić ją budyniem śmietankowym lub waniliowym. Ten dodatek nie tylko doskonale wpłynie na strukturę ciasta, ale również późniejszy smak naleśników. Na 120 ml mleka i jedno jajko należy dodać jedno opakowanie budyniu. Jest to świetny sposób na odrobinę „kuchennych eksperymentów”, ale też uratowanie sytuacji, gdy chcemy zrobić naleśniki, a po prostu nie mamy w domu mąki.
Co jeszcze sprawdzi się jako zamiennik mąki w naleśnikach?
Jeśli chcesz zrobić naleśniki bez użycia mąki, możesz wykorzystać kilka ciekawych zamienników. Jednym z popularnych rozwiązań jest użycie zblendowanych płatków owsianych lub siemienia lnianego. Mało osób wie o tym, ale dobrze sprawdzą się także wiórki kokosowe – należy zblendować je razem z mleczkiem kokosowym i jajkami, a wtedy wyjdzie ciasto na naleśniki, które doskonale będzie rozprowadzać się po patelni. Pyszne naleśniki wychodzą też z użyciem serka mascarpone. Jeśli nie chcesz używać mąki pszennej – możesz przyrządzić naleśniki na bazie mąki ryżowej, kokosowej, gryczanej czy jaglanej. Koniecznie zobacz też, jak przygotować superszybkie naleśniki bez mąki.
Czytaj też:
Polacy powinni jeść ten owoc kilogramami. Obniża ciśnienie i wspomaga odchudzanieCzytaj też:
Dodaj ten nietypowy składnik do kawy i pij codziennie. To prosty trik na spalenie tłuszczu