Pieczywo to nieodłączny element wielu posiłków. Można je łączyć z różnymi dodatkami, poczynając od wędlin, poprzez sery czy sałatki, a na pastach warzywnych i sosach kończąc. Nie trzeba z niego rezygnować, nawet będąc na diecie redukcyjnej. Ważne, by dokonywać wartościowych wyborów zakupowych. Spora część osób sięga po chleb z Biedronki. Ulega przy tym chwytliwych hasłom reklamowym i wiele obiecujących nazw. W efekcie kupuje chleb, który sprzyja tyciu, zwłaszcza spożywany w nadmiarze. Zobacz, czego unikać.
Jakiego chleba lepiej nie kupować w Biedronce?
Dietetyk dr Paulina Ihnatowicz odradza zakup chleba fitness w Biedronce, zwłaszcza osobom, którym zależy na zrzuceniu nadprogramowych kilogramów. Na jego niekorzyść przemawia przede wszystkim długi i niezbyt dobry skład. Można w nim znaleźć wiele dodatków, które nie są niezbędne w produkcji pieczywa. Na pierwszym miejscu znajduje się mąka pszenna, która – jak podkreśla ekspertka – ma wysoki indeks glikemiczny. W związku z tym szybko podnosi stężenie glukozy we krwi. To negatywne zjawisko, które utrudnia proces odchudzania i sprzyja występowaniu napadów głodu.
A jak wypadają makro na sto gramów? Mamy tutaj 300 kalorii, ponad 6 gramów tłuszczu i niewiele błonnika [...] bo tylko cztery gramy. Na plus ilość białka (12 gramów). Czy jest to dobry wybór na redukcję? Niekoniecznie – podsumowuje specjalistka.
Jaki chleb jeść podczas odchudzania?
Najlepiej sprawdzi się pieczywo przygotowywane na bazie mąki pełnoziarnistej z dużą zawartością błonnika. Ten składnik ma kluczowe znaczenie w procesie odchudzania. Przedłuża uczucie sytości po posiłku, dzięki czemu zapobiega podjadaniu i ułatwia kontrolowanie liczby przyjmowanych kalorii. Usprawnia też pracę przewodu pokarmowego i perystaltykę jelit. W rezultacie przemiana materii przyspiesza.
Czytaj też:
Lidl czy Biedronka? Tylko jeden jogurt to numer 1. Zobacz, który warto mieć w lodówceCzytaj też:
Kupujesz skyr? Zły wybór może kosztować zdrowie. Zobacz, co ukrywają etykiety