Koktajle na bazie warzyw i owoców dostarczą organizmowi tak niezbędnych zimą witamin i mikroelementów. Wystarczy jeden składnik, aby zamienić je w naturalny specyfik zapobiegający infekcjom, wzmacniający odporność, ale też wspierający metabolizm. Warzywno-owocowe koktajle z imbirem są idealne dla osób, które dbają o zdrową sylwetkę.
Cztery pomysły na koktajle z dodatkiem imbiru
Koktajl z burakiem
To prawdziwa witaminowa bomba. Dodatek soku z buraka sprawi, że napój nie tylko zachwyci energetycznym kolorem, ale doda koktajlowi właściwości wzmacniających serce, obniżających poziom cholesterolu we krwi i wspomagające koncentrację.
Składniki:
dwa bananyszklanka soku z burakówkawałek startego, świeżego imbiru sok z połówki cytryny
Zmiksuj wszystkie składniki i gotowe. RADA: jeśli samodzielnie robisz sok z buraka, do wyciskarki wrzuć również imbir.
Koktajl z pomarańczą
Prosty, gęsty i smaczny. Dodatek pomarańczy wzmocni działanie poprawiające odporność. Ten koktajl nasyci i doda energii. Dodatek miodu doda smaku i spotęguje antybakteryjne i antywirusowe działanie imbiru.
Składniki:
1 bananszklanka jogurtu greckiegołyżka miodu (najlepiej lipowego, wielokwiatowego lub akacjowego)obrana i wyfiletowana ze skórek pomarańczakawałek startego, świeżego imbiru1/4 łyżeczki cynamonu
Zmiksuj wszystkie składniki, podawaj od razu. Możesz udekorować napój skórką otartą z pomarańczy.
Koktajl z ananasem
Świeży ananas zawiera dużo witaminy C, więc będzie świetnym wsparciem dla odporności. Dodatek kurkumy nada nie tylko słonecznego, poprawiającego humor koloru, ale wzmocni działanie antybakteryjne napoju.
Składniki:
dwa dojrzałe bananyszklanka soku ze świeżego ananasapół łyżeczki kurkumykawałek startego, świeżego imbiru
Zmiksuj wszystkie składniki. Podawaj oprószone odrobiną kurkumy. RADA: jeśli sam robisz sok z ananasa, do wyciskarki dorzuć także imbir.
Koktajl z marchewką
Najbardziej klasyczny z klasycznych. To właściwie sok, nie smoothie. Jest idealny na zimowe dni, bo dostarcza organizmowi potrzebnych witamin i mikroelementów, wzmacnia odporność i poprawia metabolizm.
Składniki:
3 jabłka2 marchewki2 pomarańczekawałek świeżego imbirupół łyżeczki kurkumy
Ze wszystkich składników zrób sok, używając wyciskarki. Na koniec dopraw kurkumą.
Jak działa świeży imbir?
Świeży imbir zawiera m.in. witaminę C oraz olejki eteryczne o działaniu przeciwzapalnym, przeciwwirusowym i przeciwbakteryjnym. Dodany do potraw czy napojów doskonale rozgrzewa, poprawia metabolizm, ale też działa przeciwbólowo i przeciwgorączkowo, dlatego tak dobrze sprawdza się przy wszelkich infekcjach, zwłaszcza tych górnych dróg oddechowych.
Jak używać świeżego imbiru?
Świeży imbir ma charakterystyczny, ostry i wyrazisty smak. Jeśli dopiero zaczynasz wykorzystywać imbir w kuchni, zaczynaj od naprawdę niewielkich ilości, aby wyczuć, jakie proporcje będą dla ciebie idealne. Są osoby z niską tolerancją ostrych potraw, a imbir nadaje ostrości. Kawałek świeżego imbiru można zetrzeć na drobnej tarce i dodać do potrawy (zupy, sosu) czy koktajlu. Można też go przecisnąć przez wyciskarkę z innymi warzywami i owocami. Aby lekko wzmocnić smak napoju, wystarczy wrzucić na koniec plasterek imbiru (nie miksować). Ale uwaga im dłużej jest w napoju, tym większej ostrości ten nabiera. Tak jest np. z herbatą z dodatkiem plasterka świeżego imbiru. Ostrość imbiru doskonale złagodzi łyżka miodu.
Czytaj też:
Pomysły na siedem zdrowych zup na jesień i zimę. Są idealne dla osób, które dbają o prawidłową wagę