Złota kiszonka. Doskonale wzmacnia odporność, wspomaga trawienie

Złota kiszonka. Doskonale wzmacnia odporność, wspomaga trawienie

Dodano: 
Kiszona kapusta
Kiszona kapusta Źródło:Fotolia / Daniel Vincek
Chcesz wzmocnić odporność organizmu i poprawić trawienie? Żeby przygotować złotą kiszonkę, potrzebna będzie kapusta i dwie przyprawy o wyjątkowych właściwościach. Dowiedz się, jakie.

Smak tradycyjnej kiszonej kapusty doskonale znają w Polsce niemal wszyscy. To popularny dodatek do dań mięsnych, serwowany zwłaszcza zimą. Ceniona jest nie tylko za walory kulinarne, ale również za swoje prozdrowotne właściwości. Najlepsza jest, gdy przyrządzisz ją w domu i wzbogacisz przyprawami.

Dlaczego warto jeść kiszonki?

Domowa kiszona kapusta pozbawiona sztucznych środków konserwujących jest naturalnym probiotykiem wzmacniającym odporność. Zapewnia właściwą florę bakteryjną i korzystnie wpływa na cały układ trawienny. Badania wskazują, że jedzenie kiszonek obniża poziom cholesterolu i reguluje gospodarkę cukrem. Kapusta kiszona uważana jest za królową kiszonek. Zawiera dużo witaminy C, a także witaminy z grupy B oraz E i K. Jest też źródłem soli mineralnych i organicznych związków siarki, które wzmacniają skórę, włosy i paznokcie.

Jaka kapusta nadaje się do kiszenia?

Do kiszenia nadaje się nie tylko biała kapusta, ale również kapusta czerwona czy pekińska. Jeśli zdecydujesz się na kiszenie białej kapusty, najlepiej wybrać sporą główkę o zwartej strukturze.

Jakie przyprawy dodać do kiszonki?

Do przyrządzenia złotej kiszonki z kapusty potrzebne są: kurkumaimbir. Najważniejszym składnikiem kurkumy jest kurkumina – silny przeciwutleniacz o właściwościach przeciwzapalnych. To ona odpowiada za charakterystyczny, pikantny smak i żółtą barwę przyprawy. Imbir natomiast wykazuje działanie przeciwpasożytnicze i przeciwgrzybicze. Podnosi też odporność organizmu.

Przepis na złotą kiszonkę z kapusty

Składniki:

  • główka białej kapusty,
  • łyżka kurkumy w proszku,
  • 2 łyżki startego imbiru,
  • 2 marchewki,
  • 2 łyżki soli (1 łyżka soli na 1 kg kapusty),
  • 3 ząbki czosnku.

Sposób przygotowania

  1. Oczyść kapustę i drobno poszatkuj.
  2. Wyparz słoiki.
  3. Wkładaj warstwy kapusty, trochę marchwi i posypuj solą i przyprawami.
  4. Każdą warstwę dobrze ugnieć drewnianą łyżką, żeby puściła sok.
  5. Odstaw słoik na 2 dni w ciepłe miejsce.
  6. Następnie przełóż ją do lodówki.
  7. Po 2 tygodniach kapusta jest gotowa do zjedzenia.

Czytaj też:
Jak kiszonki i błonnik mogą zmniejszać stres, czyli dieta psychobiotyczna w praktyce
Czytaj też:
Czy probiotyki mogą uchronić nas przed grypą?