To najzdrowsze wersje jajecznicy! Trzy pomysły na zdrowe śniadanie

To najzdrowsze wersje jajecznicy! Trzy pomysły na zdrowe śniadanie

Dodano: 
Jajecznica z awokado
Jajecznica z awokado Źródło: Shutterstock / Shaiith
Jajecznica to jedno z najpopularniejszych śniadań. Dołóż do niej zdrowe dodatki. Jakie? Wypróbuj nasze trzy pomysły na jajecznicę z dodatkiem zielonych warzyw.

Jeśli lubisz jajecznicę, wykorzystaj to, aby jednocześnie zjeść o poranku solidną porcję zielonych warzyw. I nie mówimy tu o tradycyjnym zielonym szczypiorku.

Jakie zielone warzywa można dodać do jajecznicy?

Przygotowanie jajek w ten sposób nie zajmie ci więcej czasu, niż zwykle. Z czym warto zrobić jajecznicę?

Jajecznica ze szpinakiem

Liście szpinaku wrzuć na odrobinę rozgrzanego na patelni oleju lub masła. Smaż chwilkę, dodaj jajka i wymieszaj.  
Szpinak to nieocenione źródło przeciwutleniaczy, witaminy C, błonnika, żelaza i kwasu foliowego. Idealny zestaw na dobry początek dnia!

Jajecznica ze szparagami

Najlepsze będą końcówki młodych, zielonych szparagów – można je jeść na surowo, są delikatne i chrupiące. Dzięki temu wystarczy je wrzucić na patelnię dosłownie na minutę, a potem po prostu dodać jajka.
Szparagi to źródło beta-karotenu, witamin C oraz E, a także wapnia i fosforu. Powinny po nie sięgać osoby, które chcą poprawić zdrowie skóry i włosów. Mówiąc krótko – zielone szparagi o poranku to prezent dla zdrowia i urody.

Jajecznica z awokado

Jajka i awokado to duet idealny. Zrób jajecznicę w tradycyjny sposób i do gotowej już dodaj pokrojone w kostkę awokado.  
Awokado to m.in. źródło zdrowych tłuszczów, potasu, magnezu, żelaza, witamin A, C raz E czy witamin z grupy B. To świetne rozwiązanie dla osób, które chcą dbać o zdrowe serce i potrzebują dobrej energii na początek dnia.

Jak zrobić zdrową jajecznicę?

Zwróć uwagę na to, na czym smażysz jajka i ogranicz dodany tłuszcz do minimum. Najlepiej wykorzystać tu dobrej jakości oliwę. Nie zapominaj o przyprawach. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, koniecznie dodaj pieprz lub chili, nie tylko podkręcą smak śniadania, ale rozgrzeją i wspomogą trawienie. Tradycyjna jajecznica z bekonem, choć wiele osób ją kocha, nie jest szczęśliwym wyborem dla zdrowia. Lepiej stawiać na warzywa lub zdrowsze, niż tłusty boczek, dodatki.

Co można dodać do jajecznicy?

  • świeże pomidory,
  • suszone pomidory (tę opcję powinni wypróbować miłośnicy jajecznicy na bekonie, suszone pomidory mają wyrazisty smak a jajka usmażone na pomidorach w oliwie to – zdaniem wielu – jedna z najlepszych wersji jajecznicy),
  • korową paprykę,
  • cukinię,
  • rukolę,
  • wędzone ryby (np. wędzonego na zimno lub na ciepło łososia).

Część dodatków warto dołożyć (podobnie jak awokado, już po przyrządzeniu samych jajek). To na przykład:

  • szczypiorek,
  • kiełki (np. kiełki słonecznika, kiełki jarmużu)
  • rzeżuchę,
  • prażone nasiona (np. słonecznika lub dyni).

Czy warto jeść jajka? Eksperci żywieniowi podkreślają, że niewiele jest produktów spożywczych o tak niepowtarzalnym składzie i wartości odżywczej, zatem zaleca się, aby osoby zdrowe, w tym dzieci i młodzież mogli spożywać jedno jajko dziennie.

Czytaj też:
Jajecznica z bananami. Jeśli lubisz słodkie śniadania, koniecznie wypróbuj!
Czytaj też:
To najzdrowsza wersja jajecznicy. Jak zrobić jajecznicę na parze?