Deser z jogurtu i cytryny. Przepis na zdrowy i orzeźwiający smakołyk

Deser z jogurtu i cytryny. Przepis na zdrowy i orzeźwiający smakołyk

Dodano: 
Deser z jogurtu i cytryny
Deser z jogurtu i cytryny Źródło:WPROST.pl
Kremowy i jednocześnie kwaskowy mrożony krem z jogurtu naturalnego i cytryny sprawdzi się w upalne dni. Dodatkowo korzystnie zadziałają na organizm. Dowiedz się, jak go przygotować

W upalne dni mamy często ochotę na lody i zimne desery. Ciekawą opcją jest przyrządzenie domowego deseru na bazie jogurtu naturalnego i cytryny, który nie tylko orzeźwia, ale zawiera również zdrowe składniki odżywcze. Jogurt naturalny jest źródłem dobrze przyswajalnego białka wzmacniającego nasze mięśnie oraz wapnia i witaminy D – cennych dla zdrowia kości. Znajdziemy w nim również witaminę A i z grupy B oraz niezwykle zdrowe kultury bakterii, wspomagające trawienie i odbudowujące mikroflorę jelit, przez co wzmacnia się ogólna odporność organizmu. Spożywanie jogurtu wspomaga też organizm w walce z infekcjami grzybicznymi i bakteryjnymi, co jest szczególnie ważne latem. Dodatek soku z cytryny, wzmacnia to działanie dzięki zawartości witaminy C. Kwaśny smak podnosi wartość odżywczą deseru.

Przepis: Deser z jogurtu naturalnego i cytryny

Domowy deser na bazie jogurtu naturalnego i cytryny. Nie tylko orzeźwia, ale stanowi również cenne źródło składników odżywczych.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
2 godz. 20 min.
Liczba porcji
2

Składniki

  • 400 g jogurtu naturalnego, najlepiej typu greckiego
  • Jedna cytryna
  • 50 g cukru pudru
  • Białka z 2 jajek
  • Kilka gałązek mięty do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj produktySparz jajka wrzątkiem, oddziel żółtka od białek, żółtka odłóż do innej potrawy. Z białek i cukru pudru ubij sztywną pianę. Cytrynę sparz wrzątkiem. Obetrzyj za pomocą tarki skórkę z cytryny, a z owocu wyciśnij sok.
  2. Wymieszaj składniki i wstaw do zamrażarkiWymieszaj delikatnie ubitą pianę, skórkę i sok z cytryny oraz jogurt naturalny. Przełóż do pojemnika i wstaw na ok. 2 godziny do zamrażarki.
  3. Podaj deserPrzed podaniem rozłóż do pucharków za pomocą łyżki do lodów i udekoruj gałązkami mięty. Podaj po obiedzie lub na podwieczorek.

Na co zwrócić uwagę przy robieniu deseru z jogurtu i cytryny?

Jeśli planujemy wykorzystać do deserów surowe jajka, szczególnie latem, należy zachować ostrożność, żeby wyeliminować ryzyko zakażenia salmonellą. W tym celu jajka przed użyciem należy sparzyć. Wystarczy zagotować wodę, a jajko włożyć do miseczki i zalać je wrzątkiem na ok. 10 sekund. Po tym czasie delikatnie wyjąć jajko łyżką z naczynia i osuszyć, a następnie zużyć do potrawy.

Również cytryny, szczególnie jeśli planujemy wykorzystać ich skórkę, wymagają odpowiedniego przygotowania. Producenci zabezpieczają bowiem skórkę cytryn substancjami konserwującymi i nabłyszczającymi, aby przetrwały transport i magazynowanie. Substancje te nie są korzystne dla naszego zdrowia. Jeśli chcemy użyć jedynie soku z cytryny, wystarczy owoc dobrze umyć w ciepłej wodzie. Jeśli jednak chcemy wykorzystać również skórkę, należy cytrynę sparzyć, zanurzając we wrzątku na ok. pół minuty, a potem wytrzeć owoc dokładnie papierowym ręcznikiem.

Czytaj też:
Jak ugasić pragnienie latem? Odpowiedź może zaskoczyć
Czytaj też:
Te 3 produkty mleczne korzystnie działają na jelita. Włącz je do swojej diety

Źródło: odzywianie.wprost.pl