Naleśniki z makiem i wiśniami zamówiłam na jednym ze stoisk na jarmarku w Szczecinie. Od razu zaintrygowało mnie to połączenie. Dostałam dość cieniutkie naleśniki, zawinięte jak krokiety z farszem z sera, maku i wiśni. Odgrzewane naleśniki miały chrupiącą i jak dla mnie ciut przesuszoną skórkę, jednak tak zachwycił mnie sam pomysł na połączenie smaków, że od razu w głowie wymyśliłam swoją wersję takich naleśników.
Jak zrobić naleśniki z makiem i wiśniami?
Przede wszystkim postanowiłam, że będą to rozpustne naleśniki, takie na święta, na zimowe, szare wieczory, na poprawę humoru i bez żadnego liczenia kalorii. Dlatego wykorzystałam do nich twarożek pełnotłusty, który kupuję na lokalnym bazarze, słodką śmietankę deserową, mrożone wiśnie, które zostały mi jeszcze z lata (mrożone wiśnie można kupić w marketach) i obowiązkowo chrupiące płatki migdałów prażone na suchej patelni.
Ja postanowiłam przede wszystkim rozdzielić składniki, które w jarmarkowym naleśniku były razem w farszu. I tak mak poszedł do ciasta, farsz jest z sera i śmietanki, a wiśnie są podane jako sos do polania. Największy mój zachwyt to mak w cieście naleśnikowym. Naleśniki w kropki wyglądają przepięknie, a podczas smażenia pachną, jakby w domu piekł się makowiec (na pewno będę częściej sypać mak do naleśników). Mój farsz to tylko trzy składniki: twarożek, śmietanka i wanilia. Nie dodawałam cukru ani do ciasta naleśnikowego, ani do farszu, ponieważ dla mnie sam tłusty ser i śmietana 36 proc. są wystarczająco słodkie same w sobie – ale tu możecie sami zdecydować, jeśli chcecie dosłodzić ser, możecie oczywiście to zrobić.
W przepisie cukier jest dodany jedynie do wiśni. Podgrzałam owoce w rondelku razem z cukrem, tak aby puściły sok, a cukier się rozpuścił. Odlałam nadmiar soku i zmiksowałam je na gładki sos (sok możecie wypić lub użyć do rozcieńczenia sosu, jeśli uznacie, że wyszedł za gęsty).
Takie naleśniki możecie zjeść na obiad, na słodkie śniadanie (np. w święta), mogą też być deserem. Jeśli zostaną wam same naleśniki z makiem – możecie je podać np. z powidłami śliwkowymi (też próbowałam tej wersji – jest rewelacyjna i oczywiście lżejsza, niż naleśniki z twarożkiem).
Przepis: Naleśniki z makiem i wiśniami
Idealna na zimę i święta wersja tradycyjnych naleśników z serem.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 200 g mąki
- 250 ml mleka
- 250 ml wody
- 3 jajka
- 3 łyżki maku
- 2 łyżki oleju (np. rzepakowego)
- szczypta soli
- na farsz:
- 500 g twarogu pełnotłustego
- 300 g śmietanki 36%
- łyżka ekstraktu waniliowego
- na sos:
- 400 g mrożonych wiśni
- 2-3 łyżki cukru
- do podania: prażone płatki migdałów
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Zrób ciasto na naleśniki i przygotuj farsz
- Usmaż naleśniki i przygotuj sos wiśniowy
- Podaj naleśniki
Czytaj też:
Ciasto red velvet. Sprawdzony przepis na amerykański przebójCzytaj też:
Sprawdzony przepis na miękkie pierniczki. Sekretem jest jeden składnik