Rozpustne naleśniki z makiem i wiśniami. To najlepsze naleśniki, jakie jadłam

Rozpustne naleśniki z makiem i wiśniami. To najlepsze naleśniki, jakie jadłam

Dodano: 
Naleśniki z makiem i wiśniami
Naleśniki z makiem i wiśniami Źródło: WPROST.pl / Katarzyna Świerczyńska
Naleśniki z makiem i wiśniami zobaczyłam na szczecińskim Jarmarku Bożonarodzeniowym i od razu wiedziałam: muszę zrobić swoją wersję, taką na bogato, bez liczenia kalorii, bardzo świąteczną. Wyszły najlepsze naleśniki na słodko, jakie kiedykolwiek jadłam.

Naleśniki z makiem i wiśniami zamówiłam na jednym ze stoisk na jarmarku w Szczecinie. Od razu zaintrygowało mnie to połączenie. Dostałam dość cieniutkie naleśniki, zawinięte jak krokiety z farszem z sera, maku i wiśni. Odgrzewane naleśniki miały chrupiącą i jak dla mnie ciut przesuszoną skórkę, jednak tak zachwycił mnie sam pomysł na połączenie smaków, że od razu w głowie wymyśliłam swoją wersję takich naleśników.

Jak zrobić naleśniki z makiem i wiśniami?

Przede wszystkim postanowiłam, że będą to rozpustne naleśniki, takie na święta, na zimowe, szare wieczory, na poprawę humoru i bez żadnego liczenia kalorii. Dlatego wykorzystałam do nich twarożek pełnotłusty, który kupuję na lokalnym bazarze, słodką śmietankę deserową, mrożone wiśnie, które zostały mi jeszcze z lata (mrożone wiśnie można kupić w marketach) i obowiązkowo chrupiące płatki migdałów prażone na suchej patelni.

Ja postanowiłam przede wszystkim rozdzielić składniki, które w jarmarkowym naleśniku były razem w farszu. I tak mak poszedł do ciasta, farsz jest z sera i śmietanki, a wiśnie są podane jako sos do polania. Największy mój zachwyt to mak w cieście naleśnikowym. Naleśniki w kropki wyglądają przepięknie, a podczas smażenia pachną, jakby w domu piekł się makowiec (na pewno będę częściej sypać mak do naleśników). Mój farsz to tylko trzy składniki: twarożek, śmietanka i wanilia. Nie dodawałam cukru ani do ciasta naleśnikowego, ani do farszu, ponieważ dla mnie sam tłusty ser i śmietana 36 proc. są wystarczająco słodkie same w sobie – ale tu możecie sami zdecydować, jeśli chcecie dosłodzić ser, możecie oczywiście to zrobić.

W przepisie cukier jest dodany jedynie do wiśni. Podgrzałam owoce w rondelku razem z cukrem, tak aby puściły sok, a cukier się rozpuścił. Odlałam nadmiar soku i zmiksowałam je na gładki sos (sok możecie wypić lub użyć do rozcieńczenia sosu, jeśli uznacie, że wyszedł za gęsty).

Takie naleśniki możecie zjeść na obiad, na słodkie śniadanie (np. w święta), mogą też być deserem. Jeśli zostaną wam same naleśniki z makiem – możecie je podać np. z powidłami śliwkowymi (też próbowałam tej wersji – jest rewelacyjna i oczywiście lżejsza, niż naleśniki z twarożkiem).

Przepis: Naleśniki z makiem i wiśniami

Idealna na zimę i święta wersja tradycyjnych naleśników z serem.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
40 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 200 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 250 ml wody
  • 3 jajka
  • 3 łyżki maku
  • 2 łyżki oleju (np. rzepakowego)
  • szczypta soli
  • na farsz:
  • 500 g twarogu pełnotłustego
  • 300 g śmietanki 36%
  • łyżka ekstraktu waniliowego
  • na sos:
  • 400 g mrożonych wiśni
  • 2-3 łyżki cukru
  • do podania: prażone płatki migdałów
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Zrób ciasto na naleśniki i przygotuj farsz
    Zrób ciasto na naleśniki i przygotuj farsz
    Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszaj w misce i odstaw na ok. 20-30 minut. Twarożek wymieszaj ze śmietaną i wanilią.
  2. Usmaż naleśniki i przygotuj sos wiśniowy
    Usmaż naleśniki i przygotuj sos wiśniowy
    Naleśniki smaż na lekko natłuszczonej patelni. W tym czasie możesz przygotować sos z wiśni: mrożone wiśnie podgrzej w rondelku razem z cukrem, aż puszczą sok. Sok możesz nieco odparować lub odlać. Wiśnie zmiksuj na gładki sos.
  3. Podaj naleśniki
    Podaj naleśniki
    Naleśniki zawijaj z serem. Podawaj polane sosem wiśniowym i posypane prażonymi płatkami migdałów.

Czytaj też:
Ciasto red velvet. Sprawdzony przepis na amerykański przebój
Czytaj też:
Sprawdzony przepis na miękkie pierniczki. Sekretem jest jeden składnik

Źródło: Odżywianie WPROST.pl