Stosowanie rygorystycznych zakazów żywieniowych na diecie to prosta droga do tego, by szybko zniweczyć efekty odchudzania. Dlatego nie warto odmawiać sobie przyjemności nawet na diecie. Trzeba jednak wybierać mądrze produkty, które trafiają do jadłospisu. Dobrze jest zastępować wysokoprzetworzone słodycze samodzielnie przygotowanymi przekąskami. Ich zrobienie nie jest wcale takie trudne, jak mogłoby się wydawać. Często wystarczy parę prostych składników i trochę wolnego czasu, by wyczarować coś pysznego. Ostatnio w moim domu furorę robi deser polecany przez znaną dietetyczkę – dr Paulinę Ihnatowicz. Świetnie smakuje, a w dodatku wspomaga zrzucanie nadprogramowych kilogramów. Sprawdź, w czym dokładnie tkwi jego sekret.
Jak zrobić czekoladowy deser z przepisu dietetyczki?
Przyrządzenie deseru polecanego przez dr Paulinę Ihnatowicz nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności kulinarnych. Z tym zadaniem doskonale poradzi sobie nawet osoba, która stawia w kuchni pierwsze kroki. Nie trzeba nawet włączać piekarnika czy mikrofalówki. Wystarczy połączyć poszczególne składniki w blenderze, a powstałą mieszankę wstawić do lodówki na 3-4 godziny, by stężała i zyskała odpowiednią konsystencję.
Przepis: Czekoladowy deser od dietetyczki
Syci, świetnie smakuje, a w dodatku wspomaga odchudzanie
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 371
Składniki
- 85 g banana
- 150 g skyru naturalnego
- 10 g kakao
- 35 ml mleka (1.5% tłuszczu)
- 30 g nasion chia
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówUmyj, obierz i pokrój banana
- Robienie deseruDo pokrojonego banana dodaj skyr, kakao i mleko. Zmiksuj wszystkie te składniki na gładką masę. Na koniec dorzuć nasiona chia i całość wymieszaj.
- Wykańczanie deseruWstaw deser do lodówki na 3-4 godziny. Przed podaniem udekoruj wedle uznania (opcjonalnie).
Wskazówka: Jeśli chcesz możesz śmiało udekorować swój deser, na przykład listkiem mięty, szczyptą kakao, odrobiną cynamonu, wiórkami gorzkiej czekolady albo ulubionymi owocami. Opcji jest mnóstwo.
Dlaczego czekoladowy deser sprawdzi się na diecie?
Ten prosty, czekoladowy deser jest nie tylko pyszny, ale i zdrowy. Jak zauważa dr Paulina Ihnatowicz jedna porcja ma około 16 g błonnika i 26 g białka. Te dwa makroskładniki odgrywają niezwykle znaczącą rolę w odchudzaniu. Pierwszy z nich przedłuża uczucie sytości po posiłku i usprawnia pracę jelit. Drugi działa podobnie, a w dodatku zwiększa efekt termiczny żywności (ang. Thermic Effect of Food, TEF), czyli ilość energii, jaką organizm zużywa na trawienie i pokarmu. W rezultacie przyswajamy mniej kalorii. Białko cechuje najwyższy TEF spośród wszystkich makroskładników.
Czytaj też:
Na Dzień Matki zrobię truskawkowe fit tiramisu. Sprawdź ten prosty przepis w pół godzinyCzytaj też:
Myślisz, że unikasz cukru? Te codzienne produkty cię zaskoczą – dietetyk ostrzega