Wapń jest niezbędny dla zachowania zdrowia. To pierwiastek chemiczny, którego nasz organizm potrzebuje w dużych ilościach. Wapń musi być regularnie dostarczany, aby organizm mógł zbudować i utrzymać silne kości oraz zdrową komunikację między mózgiem a innymi częściami ciała. Niestety niedobór wapnia jest możliwy, jeżeli nieodpowiednio się odżywiamy, nasza dieta jest uboga w niektóre, istotne produkty spożywcze. To jednak nie wszystko, ponieważ organizm potrzebuje także innych składników odżywczych, by mógł wchłaniać wapń, ale także odpowiednio nim dysponować, w tym usuwać nadmiar, który również jest niebezpieczny.
Wapń – rola w organizmie
Wapń jest najobficiej występującym pierwiastkiem w naszym organizmie. Około 99 proc. znajduje się w kościach i zębach. Wapń jest niezbędny do rozwoju, wzrostu i utrzymania zdrowych kości. W wieku 20-25 lat, gęstość kości jest najwyższa, po tym wieku stopniowo maleje. Osoby, które do tego czasu spożywają za mało wapnia, mają większe prawdopodobieństwo rozwoju osteoporozy w późnym wieku.
Za co jeszcze odpowiada wapń?
-
Reguluje skurcz mięśni, w tym pobudzenie mięśnia sercowego.
-
Odgrywa kluczową rolę w prawidłowym krzepnięciu krwi.
-
Bez obecności wapnia niektóre ważne enzymy nie mogą działać wydajnie.
Wapń – niedobór
Osoby z najwyższym ryzykiem niedoboru wapnia to kobiety po menopauzie. Ponieważ produkty mleczne są jednym z najczęstszych źródeł wapnia, osoby z nietolerancją laktozy lub weganie są również bardziej narażeni na niedobór wapnia. Może on również wystąpić u osób przyjmujących niektóre leki, niedożywionych.
Objawy niedoboru, które powinny wzbudzić niepokój i skłonić do szczegółowej diagnostyki, obejmują:
-
bole w stawach,
-
skurcze mięśni,
-
ubytki w uzębieniu,
-
drętwienie kończyn,
-
zaburzenia wzrostu i budowy zębów (u dzieci),
-
bóle kości,
-
podatność na złamania,
-
trudności z chodzeniem.
Wapń – dieta i suplementacja
Osobom z niedoborem wapnia (hipokalcemia) zazwyczaj zaleca się przyjmowanie suplementów wapnia. Suplementy należy przyjmować z pożywieniem dla najlepszego wchłaniania i w celu zminimalizowania możliwych niepożądanych skutków ubocznych. Aby uzyskać lepszą absorpcję, nie należy zażywać więcej niż 500 miligramów za jednym razem. Aby organizm dobrze wykorzystywał wapń, należy również uzyskać wystarczającą ilość witaminy D i magnezu.
Więcej o składnikach, których potrzebują kości przeczytasz TUTAJ
Do produktów bogatych w wapń zalicza się m.in.:
-
mleko,
-
ser,
-
jogurty,
-
wodorosty,
-
orzechy,
-
fasolę,
-
brokuły,
-
szpinak,
-
tofu.
Czytaj też:
Pozornie zdrowi – do pierwszego złamania