Szukasz przekąsek, które są smakowite, a zarazem nie tuczą? Porzuć wizję tłustych chipsów solonych paluszków i słodkich deserów. Oto lista prawdziwych fit produktów, które powinien mieć na stole każdy kibic EURO 2020, jeśli zależy mu na utrzymaniu zdrowia i sylwetki. Zapewniamy, że są tak samo smaczne – a przy okazji dostarczają mnóstwa energii i drogocennych składników odżywczych.
Zdrowe przekąski na mecz – propozycje
- Prażone pestki dyni
Ta pyszna i zdrowa przekąska zawiera białko pochodzenia roślinnego, dlatego szczególnie jest polecana na diecie wegańskiej. Prażone pestki dyni dostarczają mnóstwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Możesz podjadać je w trakcie pracy lub seansu filmowego. Podobnie sprawdzą się pistacje, orzechy włoskie i migdały.
- Orzechy
Zawsze miej pod ręką mieszankę orzechów, aby w momentach nagłego głodu sięgnąć po garść tego zdrowego przysmaku. Orzechy są bogatym źródłem witamin, białka i innych niezbędnych składników odżywczych. Dietetycy twierdzą, że codzienne spożywanie ok. 40 g orzechów może zmniejszyć ryzyko chorób serca. Najlepiej wybierać orzechy niesolone i niearomatyzowane.
- Chipsy owocowe
Masz dość świeżych owoców? Chipsy owocowe to zdrowa opcja, która ma bardzo ciekawy smak. Możesz zrobić je sam w domu lub poszukać suszonych kawałków owocowych bez dodatku cukru w sklepie. Jedz je jako samodzielną przekąskę lub dodaj do jogurtu.
- Suszone banany
Chociaż mają sporo naturalnego cukru, banany są dobre zarówno dla jelit, jak i dla umysłu. Mimo że są dość słodkie, warto jeść je wieczorem, ponieważ pomagają one zwiększyć produkcję melatoniny w organizmie, co z kolei pomaga uzyskać dobry sen. Banany są również dobrym źródłem błonnika, witamin i minerałów. Możesz zrobić koktajl bananowy, miksując banana z jogurtem i zjeść na podwieczorek.
- Warzywa z hummusem
Warzywa to zawsze zdrowa opcja żywieniowa. Weź seler, marchewkę, paprykę lub inne warzywo i pokrój na słupki. Następonie przygotuj domowej roboty hummus, który jest całkiem prosty i wychodzi o wiele taniej niż ten ze sklepu. Maczaj słupki warzywne w hummusie z odrobiną oliwy. Dzięki temu zaspokoisz ochotę na coś chrupiącego, a jednocześnie otrzymasz dodatkową porcję błonnika.
Czytaj też:
Kulinarne grzeszki. Które z nich masz na swoim koncie?