Do przygotowania kawy grzybowej, która uznawana jest za napój leczniczy, można użyć wielu gatunków chińskich grzybów, takich jak:
- chaga,
- reishi,
- lwia grzywa,
- cordyceps.
Sposób przygotowania ekstraktu
Żeby przygotować grzybowy ekstrakt, owocniki grzybów są wyodrębniane, suszone i mielone na proszek. Taki proszek jest dodawany do granulek kawy rozpuszczalnej, palonych zmielonych ziaren kawy lub strąków.
Korzyści płynące z picia grzybowej kawy
Jak wskazują badania, chińskie grzyby są bogate w przeciwutleniacze, minerały i witaminy, takie jak: witaminy z grupy B, witamina D, selen, miedź, potas i fosfor. Zawierają również polisacharydy, które mają działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Ponadto kawa zawierająca grzybowy ekstrakt ma mniejszą zawartość kofeiny, co może pomóc osobom, które chcą się od niej odzwyczaić. Grzybowa kawa jest też mniej kwaśna w smaku.
Grzyby reishi
Grzyby reishi to doskonały środek w walkce ze zmęczeniem. Stwierdzono również ich działanie przeciwnowotworowe i podnoszące odporność immunologiczną. Prozdrowotne efekty reishi wynikają z zawartości w nich związku zwanego kwasem ganoderynowym, który ma strukturę chemiczną podobną do hormonów steroidowych. Natomiast zawartość beta–glukanów w tych grzybach reguluje poziom glukozy i cholesterolu.
Grzyby chaga
Grzyby chaga wykorzystywane są od lat w leczeniu gruźlicy, chorób wątroby, zapalenia żołądka, raka przewodu pokarmowego, chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy. Ze względu na zawartość polifenoli i flawonoidów są uznawane za silny przeciwutleniacz.
Lwia grzywa
Te grzyby wykazują działanie podobne do antybiotyku oraz działanie hamujące rozwój nowotworów. Dlatego wykorzystywane są w walce z rakiem. Zauważono również, że obniżają poziom cukru, pomagają chronić serce, nerki i mózg oraz łagodzą objawy lęku i depresji.
Cordyceps
Cordyceps zostały zbadane pod kątem ich zdolności do obniżania ciśnienia krwi. Stwierdzono, że mają również działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, i przeciwwirusowe, a także wzmacniają układ odpornościowy i zapobiegają otyłości.
Jak przygotować kawę grzybową?
Możesz przygotować kawę grzybową w taki sam sposób, jak zwykłą filiżankę kawy. Wystarczy dodać do filiżanki kawy grzybowy proszek. Kawa dobrze smakuje ze śmietaną lub mlekiem kokosowym, cynamonem oraz odrobiną miodu lub syropu klonowego.
Czytaj też:
Pasteryzowanie grzybów. Czy wiesz, że trzeba robić to dwa razy?