Krem z buraków można zakwasić octem, sokiem z cytryny, albo jabłkiem. Chodzi o to, aby zupa zachowała piękny kolor, ale i miała wyrazisty smak. My proponujemy coś innego: dodaj do buraków maliny.
Właściwości buraków i malin
Połączenie buraków i malin to zdrowie w czystej postaci. Maliny są bogate w witaminę C, wzmacniają odporność, są niezastąpione jako pomoc przy leczeniu objawów przeziębienia. Pomagają regulować ciśnienie krwi, są niskokaloryczne i dobrze wpływają na serce. Buraki są znane z pozytywnego działania na układ krwionośny, pomagają regulować gospodarkę wodną organizmu. Mają dobry wpływ na układ mięśniowy, wspomagają pracę mózgu, sprzyjają koncentracji i dobrej pamięci.
Jak zrobić krem z buraków i malin
Sekretem tej zupy jest to, aby nie gotować samych malin, a dodać je na koniec. Możesz wykorzystać mrożone owoce. Jeśli przeszkadzają ci drobne, malinowe pestki, przetrzyj zupę przez gęste sito. W innej wersji możesz krem z buraka doprawić sokiem ze świeżych malin (takie niesłodzone soki można kupić w aptekach lub sklepach zielarskich). Jeśli lubisz bardzo wyrazisty, kwaskowy smak, możesz dodatkowo przyprawić zupę sokiem z cytryny. Krem z buraka przygotowany na bulionie warzywnym możesz podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Przepis: Zupa krem z buraków i malin
Kremową zupę z buraków można podawać na zimno i na ciepło.
- Kategoria
 - Zupa
 - Rodzaj kuchni
 - Wegetariańska
 - Czas przygotowania
 - 20 min.
 - Czas gotowania
 - 30 min.
 - Liczba porcji
 - 4
 
Składniki
- 5 średnich buraków
 - 3 ząbki czosnku
 - 3/4 szklanki malin (mogą być mrożone)
 - 1,5 l bulionu warzywnego
 - ulubione zioła, śmietana (lub mleko kokosowe) do dekoracji
 - sól, pieprz
 
Sposób przygotowania
- Upiecz burakiBuraki zawiń w folię aluminiową lub włóż do naczynia żaroodpornego i upiecz do miękkości.
 - Ugotuj zupęW garnku zagrzej bulion. Dodaj ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Gotuj 5 minut. Wrzuć upieczone, obrane i pokrojone na mniejsze kawałki buraki. Zdejmij z ognia, dodaj maliny i zmiksuj wszystko na gładką masę. Dopraw solą i pieprzem.
 - Podaj zupęPrzed podaniem możesz zupę przetrzeć przez sito, aby nie było w niej pestek z malin. Udekoruj śmietaną i świeżymi ziołami. Posyp pieprzem.
 
Czytaj też:
Jak zagęścić zupę krem? 5 sprawdzonych sposobów na zagęszczenie zupy
