Dlaczego białko warto jeść na śniadanie, a nie później? Od tego zależy przyrost mięśni

Dlaczego białko warto jeść na śniadanie, a nie później? Od tego zależy przyrost mięśni

Dodano: 
Posiłek proteinowy, zdjęcie ilustracyjne
Posiłek proteinowy, zdjęcie ilustracyjneŹródło:Shutterstock / MiniStocker
Jesteś nie tylko tym, co jesz, ale... kiedy jesz – przynajmniej jeśli chodzi o spożywanie protein. Japońskim naukowcom udało się odkryć zaskakującą zależność pomiędzy porą dnia, w jakiej sięgamy po pełne białka posiłki, a wzrostem masy mięśniowej nawet o 17 procent.

Okazuje się, ze białko spożywane o poranku powoduje większy przyrost mięśni niż to, które jemy o innych porach dnia.

Na łamach prestiżowego czasopisma naukowego „Cell Reports” badacze z Waseda University w Tokio wykazali, że nasz rytm okołodobowy może mieć spory wpływ na to, w jaki sposób metabolizujemy proteiny i jakie korzyści czerpie z tego nasz organizm – zwłaszcza jeśli intensywnie ćwiczymy i uprawiamy różne sporty.

Twój zegar biologiczny wie... kiedy jesz białko. Jak to możliwe?

Naukowcy szacują, że na śniadanie spożywa się przeciętnie około 15 g białka, a na obiad lub kolację około 28 g. Wbrew pozorom lepsze efekty daje nam jednak mniejsza porcja protein, po którą sięgamy o poranku niż ta, którą jemy później – nawet jeśli jest prawie dwa razy większa.

twitter

Różnice są spore – tempo wzrostu mięśni może być nawet o 17 proc. wyższe, kiedy zjadamy białko podczas pierwszego posiłku. Uczeni potwierdzili to zarówno podczas badań laboratoryjnych na myszach, jak i w trakcie testów z udziałem ludzi (60 starszych kobiet).

Białko z rana jak śmietana? Lepiej jeść je na śniadanie

Badaczom udało się potwierdzić, że u pań, które brały udział w badaniu, zauważono wyraźny wzrost masy mięśniowej, jeśli jadły z rana proteiny. W porównaniu z pozostałymi osobami, które spożywały białko w późniejszych porach, lepiej wypadały też w testach mierzących siłę chwytu.

Ze względu na to, że w badaniach brali udział wyłącznie obywatele Japonii, którzy zazwyczaj spożywają mniejsze ilości białka niż Amerykanie lub Europejczycy część specjalistów ds. żywienia podkreśla, że konieczne jest przeprowadzenie dalszych testów, które mogłyby potwierdzić podobną zależność nie tylko u Azjatów, ale także wśród przedstawicieli innych kultur.

Czytaj też:
Kawa proteinowa to hit TikToka. Jak zrobić jej zdrowszą wersję bez chemii?
Czytaj też:
Niewielkie ilości alkoholu mogą chronić przed... atakiem serca. Zaskakujące wyniki 20-letnich badań

Źródło: Zdrowie WPROST.pl / Cell Reports