Jagoda kamczacka nazywana jest eliksirem życia. Leczy i wzmacnia organizm. W medycynie ludowej była wykorzystywana do leczenia cukrzycy, anemii, łagodzenia infekcji wirusowych i bakteryjnych. Dziś wiadomo, że pomaga również obniżyć zbyt wysoki poziom cholesterolu i trójglicerydów w krwiobiegu, a tym samym ryzyko miażdżycy, zawału serca, udaru mózgu i nadciśnienia tętniczego. Owoce jagody kamczackiej są lekko cierpkie, dlatego wykorzystuje się je do robienia nalewek czy jako dodatek do słodkich deserów, bo przełamuje ich smak. Znajdziemy w nich:
- kwercetynę,
- antocyjany,
- witaminę C,
- witaminę K,
- potas,
- mangan,
- magnez.
Jagoda kamczacka pochodzi z północno–wschodniej Azji. Jej prawidłowa nazwa to wiciokrzew siny lub kamczacki. Coraz częściej jest uprawiana w Polsce ze względu na to, że nie ma dużych wymagań glebowych.
Minikiwi
Minikiwi, tak jak jagoda kamczacka, wywodzi się z Azji. Zaliczane jest do owoców jagodowych. Wielkością przypomina dorodne winogrona albo nieduże śliwki, w smaku stanowi dość zaskakującą mieszankę aromatów znanych z wielu różnych owoców. Zawiera wiele prozdrowotnych składników, takich jak:
- witamina C,
- witamina E,
- błonnik pokarmowy,
- polifenole,
- luteina.
Jagody minikiwi są bogatym źródłem przeciwutleniaczy, takich jak witamina C czy związki fenolowe, których stężenie jest 14–krotnie wyższe od tego w jabłkach czy owocach cytrusowych. Regularne jedzenie tych owoców wzmacnia odporność, działa przeciwzapalnie, pomaga opóźniać procesy starzenia, redukuje tzw. stres oksydacyjny związany z działaniem wolnych rodników i zmniejsza ryzyko rozwoju wielu chorób przewlekłych. Na ten owoc, a właściwie na zawarty w nim składnik – aktynidynę, powinni jednak uważać alergicy.
Dereń jadalny
Dereń jadalny to niewielkie drzewo lub większy krzew. Owoce przypominają smakiem wiśnię i żurawinę. Wykorzystywany był w medycynie ludowej, ponieważ ma wiele właściwości zdrowotnych. Zawiera takie składniki jak:
- żelazo,
- wapń,
- potas,
- mangan,
- miedź,
- garbniki,
- kwas chinowy,
- kwas jabłkowy,
- beta-karoten,
- flawonoidy,
- witaminę A,
- witaminę C,
- antocyjany.
Dereń jadalny zawiera żelazo. Regularne spożywanie tego owocu łagodzi objawy niedokrwistości, zalecany jest osobom z anemią, a także kobietom mającym obfite miesiączki. Wiadomo też, że wspomaga pracę żołądka, ze względu na zawarte w nim garbniki.
Czytaj też:
Chlorella – na co pomaga? Właściwości zdrowotne chlorelli