Eliksir życia, czyli 3 najzdrowsze polskie owoce. Jedz je codziennie!

Eliksir życia, czyli 3 najzdrowsze polskie owoce. Jedz je codziennie!

Dodano: 
Jagoda kamczacka
Jagoda kamczacka Źródło: Shutterstock
Czy wiesz, które z owoców rosnących w Polsce są uznane za eliksir życia, czyli produkty o niezwykłych właściwościach odżywczych? Jednym z nich jest jagoda kamczacka. Sprawdź, jakie jeszcze.

Jagoda kamczacka nazywana jest eliksirem życia. Leczy i wzmacnia organizm. W medycynie ludowej była wykorzystywana do leczenia cukrzycy, anemii, łagodzenia infekcji wirusowych i bakteryjnych. Dziś wiadomo, że pomaga również obniżyć zbyt wysoki poziom cholesterolu i trójglicerydów w krwiobiegu, a tym samym ryzyko miażdżycy, zawału serca, udaru mózgu i nadciśnienia tętniczego. Owoce jagody kamczackiej są lekko cierpkie, dlatego wykorzystuje się je do robienia nalewek czy jako dodatek do słodkich deserów, bo przełamuje ich smak. Znajdziemy w nich:

  • kwercetynę,
  • antocyjany,
  • witaminę C,
  • witaminę K,
  • potas,
  • mangan,
  • magnez.

Jagoda kamczacka pochodzi z północno–wschodniej Azji. Jej prawidłowa nazwa to wiciokrzew siny lub kamczacki. Coraz częściej jest uprawiana w Polsce ze względu na to, że nie ma dużych wymagań glebowych.

Minikiwi

Minikiwi, tak jak jagoda kamczacka, wywodzi się z Azji. Zaliczane jest do owoców jagodowych. Wielkością przypomina dorodne winogrona albo nieduże śliwki, w smaku stanowi dość zaskakującą mieszankę aromatów znanych z wielu różnych owoców. Zawiera wiele prozdrowotnych składników, takich jak:

  • witamina C,
  • witamina E,
  • błonnik pokarmowy,
  • polifenole,
  • luteina.

Jagody minikiwi są bogatym źródłem przeciwutleniaczy, takich jak witamina C czy związki fenolowe, których stężenie jest 14–krotnie wyższe od tego w jabłkach czy owocach cytrusowych. Regularne jedzenie tych owoców wzmacnia odporność, działa przeciwzapalnie, pomaga opóźniać procesy starzenia, redukuje tzw. stres oksydacyjny związany z działaniem wolnych rodników i zmniejsza ryzyko rozwoju wielu chorób przewlekłych. Na ten owoc, a właściwie na zawarty w nim składnik – aktynidynę, powinni jednak uważać alergicy.

Dereń jadalny

Dereń jadalny to niewielkie drzewo lub większy krzew. Owoce przypominają smakiem wiśnię i żurawinę. Wykorzystywany był w medycynie ludowej, ponieważ ma wiele właściwości zdrowotnych. Zawiera takie składniki jak:

  • żelazo,
  • wapń,
  • potas,
  • mangan,
  • miedź,
  • garbniki,
  • kwas chinowy,
  • kwas jabłkowy,
  • beta-karoten,
  • flawonoidy,
  • witaminę A,
  • witaminę C,
  • antocyjany.

Dereń jadalny zawiera żelazo. Regularne spożywanie tego owocu łagodzi objawy niedokrwistości, zalecany jest osobom z anemią, a także kobietom mającym obfite miesiączki. Wiadomo też, że wspomaga pracę żołądka, ze względu na zawarte w nim garbniki.


Czytaj też:
Chlorella – na co pomaga? Właściwości zdrowotne chlorelli

Opracowała:
Źródło: O2.pl