Jeśli codziennie będziesz pić sok z selera naciowego, zielonego ogórka, świeżego imbiru i mięty, jest duża szansa, że poziom tzw. „złego” cholesterolu w twoim organizmie spadnie – wskazuje dietetyk.
„Cholesterol to niezwykle ważny pierwiastek potrzebny do utrzymania równowagi hormonalnej. Staje się problemem, gdy „zły” cholesterol (LDL, VLDL i triglicerydy) wyprzedza „dobry” cholesterol (HDL). To zwiększa ryzyko problemów z sercem, ponieważ może zatykać ściany tętnic i zaburzać przepływ krwi. Wysoki poziom cholesterolu może również prowadzić do otyłości, cukrzycy i bólów stawów” – wskazuje dietetyk Ishti Saluja.
Sok z selera naciowego, ogórka, imbiru i mięty
Sok z selera naciowego, ogórka, imbiru i mięty jest bogaty w składniki odżywcze i przeciwutleniacze. Optymalizuje pracę wątroby, dzięki czemu zmniejsza produkcję cholesterolu LDL. Przygotowanie koktajlu jest niezwykle proste. Należy zmieszać ze sobą dwie gałązki selera naciowego, zielony ogórek, odrobinę świeżego imbiru lub imbiru w proszku, kilka listków mięty oraz dodać pół szklanki wody i szczyptę soli himalajskiej. Najlepiej działa, jeśli wypijesz go natychmiast po przyrządzeniu – doradza dietetyk.
Sprawdź, jakie jeszcze produkty obniżają poziom „złego” cholesterolu
Jedz produkty bogate w błonnik!
Błonnik pomaga usunąć cholesterol z organizmu i zapobiega ponownemu wchłanianiu go przez organizm do krwiobiegu. Dobrym źródłem błonnika są m.in.: zielone warzywa, moczone przez noc nasiona chia i lnu, produkty pełnoziarniste, jagody.
Zwiększ ilość białka w diecie!
Zwiększenie spożycia białka oraz zwiększenie aktywności fizycznej (trening siłowy, spacery, pilates, joga) pomaga zwiększyć poziom cholesterolu HDL, jednocześnie zmniejszając poziom LDL („złego” cholesterolu). Czyste źródła białka to m.in.: ciecierzyca, jajka, łosoś, fasolka szparagowa, kiełki i krewetki.
Zwiększ spożycie zdrowych tłuszczów
Wysoki poziom cholesterolu nie oznacza, że nie możesz spożywać tłuszczów. Zdrowe tłuszcze są doskonałym źródłem kwasów omega 3, które poprawiają kondycję serca. Włącz do swojej diety produkty spożywcze, takie jak: awokado, łosoś, oliwa z oliwek, orzechy i nasiona, aby wzmocnić serce i obniżyć poziom LDL.
Jedz banany
Bogate w potas i błonnik banany pomagają utrzymać równowagę cukru we krwi, zmniejszają apetyt na jedzenie i blokują wchłanianie cholesterolu z jelit do krwiobiegu.
Z umiarem jedz czarną czekoladę
Kakao zawiera flawonoidy, grupę związków, które mają właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne oraz pomagają kontrolować poziom cholesterolu. Jak wynika z badań, jedzenie produktów z ciemnej czekolady z umiarem jest korzystne dla zdrowia. Jednak nadmierne spożycie może być szkodliwe, ponieważ czekolada zawiera również tłuszcze nasycone i cukier.Czytaj też:
Chcesz poprawić wyniki krwi? Jedz któryś z tych trzech zestawów na śniadanie