Jaka dieta ograniczy wydzielanie potu? Japonki mają swój sposób

Jaka dieta ograniczy wydzielanie potu? Japonki mają swój sposób

Dodano: 
Kuchnia azjatycka
Kuchnia azjatyckaŹródło:Pexels / cottonbro studio
Dlaczego Japonki pocą się mniej intensywnie niż Europejki i rzadko podczas menopauzy mają uderzenia gorąca? Sekretem jest ich lekkostrawna dieta.

Rodzaj stosowanej diety nie jest obojętny dla intensywności i zapachu naszego potu. Zwykle osoby jedzące potrawy tłuste i ciężkostrawne, do tego mocno przyprawione, pocą się dużo bardziej niż osoby stosujące np. dietę śródziemnomorską. Natomiast sekretem Japonek jest dieta lekkostrawna, oparta o świeże produkty, głównie warzywa, owoce i ryby, ryż, zieloną herbatę i wodę. To między innymi te produkty zmniejszają intensywność wydzielania potu.

Co jeść, aby się mniej pocić?

Aby się mniej pocić, wybieraj produkty zawierające wapń – ten pierwiastek zmniejsza produkcję potu, ponieważ reguluje temperaturę ciała. Zadbaj o to, aby w twojej diecie nie brakowało produktów bogatych w witaminę B. Jej niedobory wprawiają, że organizm spala zdecydowanie więcej energii. W konsekwencji rośnie temperatura ciała. Dieta osób, które mają problemy z nadpotliwością, powinna być bogata w warzywa i owoce, oraz produkty zawierające błonnik. Muszę też pić dużo wody.

Te produkty warto wybierać, jeśli chcemy ograniczyć wydzielanie potu:

  • jogurty,
  • sery,
  • kefiry,
  • chude mięso,
  • ryby,
  • jaja,
  • soję (ze względu na duże stężenie fitoestrogenów),
  • oleje roślinne,
  • warzywa,
  • owoce (szczególnie polecane są brzoskwinie),
  • produkty zbożowe.

Przyprawy, które zwiększają wydzielanie potu

Warto zwrócić uwagę na przyprawy, które dodajemy do potraw, zwłaszcza te pikantne. O ile w chłodniejsze dni, mogą nam one pomóc rozgrzać organizm od środka, o tyle podczas upału, mogą spowodować intensywniejsze wydzielanie potu.

Dla osób, które mocno się pocą, niewskazane są następujące przyprawy:

  • pieprz,
  • chili,
  • ostra papryka,
  • cynamon,
  • imbir,
  • kurkuma,
  • gałka muszkatołowa,
  • kminek,
  • goździki.

Do nadmiernego wydzielania potu może dojść również po spożyciu czosnku i cebuli w dużych ilościach. Nadpotliwość może wystąpić po spożyciu nadmiernych ilości alkoholu, ale też napojów z kofeiną np. kawy czy mocnej herbaty. Te płyny przyspieszają krążenie, w wyniku czego szybciej tracimy wodę.

Jakie zioła na nadmierne pocenie się?

W ograniczeniu pracy gruczołów łojowych i poprawieniu zapachu potu może pomóc wcieranie w skórę naparów z:

Wspomniane zioła najlepiej stosować zewnętrznie, wcierając napar w wybrane partie ciała. Niektóre zioła można też pić, np. w postaci herbatek czy naparów. Przykładowo melisa zadziała uspokajająco, co również przełoży się na mniejsze wydzielanie potu. Napar z liścia szałwii lekarskiej zahamuje nadmierne wydzielanie potu.

Twój pot nieprzyjemnie pachnie? Uważaj na to, co jesz

Problem z nadpotliwością to jedno. Wiele osób skarży się również na intensywny zapach potu. Warto wiedzieć, że niezbyt przyjemny aromat może wywołać spożywanie niektórych produktów.

Na liście produktów wywołujących nieprzyjemny zapach potu są:

  • dania i produkty wysoko przetworzone i ciężkostrawne (fast foody, tłuste mięsa),
  • słodycze (np. czekolada),
  • ostre przyprawy,
  • produkty zawierające biały cukier,
  • czosnek,
  • cebula,
  • brokuły,
  • brukselka,
  • kalafior,
  • por,
  • szparagi.

Czytaj też:
Budzisz się w nocy zlany potem? To może być objaw nowotworu
Czytaj też:
Dieta na płaski brzuch – jakie produkty jeść i co wyrzucić z codziennego menu