GIS wycofuje czekoladę imbirową ze sklepów. Zawiera szkodliwy tlenek etylenu

GIS wycofuje czekoladę imbirową ze sklepów. Zawiera szkodliwy tlenek etylenu

Dodano: 
Czekolada
CzekoladaŹródło:Unsplash / Charisse Kenion
„Nie należy spożywać partii produktu określonych w tym komunikacie” – ostrzega GIS. O jaki produkt chodzi?

Na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego pojawiło się ostrzeżenie dotyczące wycofania dwóch partii czekolady Benjamissimo Happy Edition Curcuma Ginger Lemon. Powodem jest a zastosowanie składnika zanieczyszczonego tlenkiem etylenu.

GIS wycofuje czekoladę Curcuma Ginger Lemon 60g

Bułgarska firma Bio Benjamin Ltd. wycofała określone partie czekolady Happy Edition Curcuma Ginger Lemon 60g, ze względu na zastosowanie do jej produkcji sproszkowanego imbiru, składnika zanieczyszczonego tlenkiem etylenu. Tlenek etylenu jest substancją szkodliwą dla zdrowia, która może mieć działanie rakotwórcze, mutagenne i szkodliwe na rozrodczość.

Szczegóły dotyczące wycofywanej partii:

  • Nazwa produktu: Benjamissimo Happy Edition Curcuma Ginger Lemon 60g
  • Nazwa produktu wg systemu Eko-Wital: Czekolada wegańska HE z kurkumą, imbirem i cytryną BIO 60 g., Kod EAN: 3800500804996
  • Numery partii: 21147, 21161
  • Data minimalnej trwałości: 27.05.2022, 10.06.2022
  • Producent: Bio Benjamin Ltd
  • Dystrybutor: Eko – Wital Sp. z.o.o., ul. Staniewicka 5, 03-310 Warszawa

Nie należy spożywać partii produktu określonych w tym komunikacie. Tlenek etylenu jest niedozwolony w żywności dostępnej w Unii Europejskiej. Został sklasyfikowany jako substancja kategorii 1B zgodnie z rozporządzeniem WE nr 1272/2008.

Czytaj też:
Pasta z łososia zanieczyszczona tlenkiem etylenu. Stanowcza reakcja GIS
Czytaj też:
Kolejne ostrzeżenie GIS. Rakotwórczy składnik w... daniu z Decathlonu