Te składniki w jedzeniu zniszczą mózg i wątrobę. Zobacz, co ograniczyć w diecie

Te składniki w jedzeniu zniszczą mózg i wątrobę. Zobacz, co ograniczyć w diecie

Zmieniono: 
Tłuste jedzenie
Tłuste jedzenie Źródło: Pexels / Jimmy Ramírez
To, co jemy, ma wpływ na cały organizm. Jak wynika z najnowszych badań przeprowadzonych w Anglii, są składniki jedzenia, które prowadzą do nagromadzenia tłuszczu w wątrobie. W konsekwencji prowadzić to może do uszkodzeń mózgu i wątroby. Zobacz, co należy wykluczyć z jadłospisu.

Badania przeprowadzone przez zespół naukowy z King's College London wskazują, że głównym czynnikiem rozwoju niealkoholowego stłuszczenia wątroby, a co za tym idzie – dysfunkcji mózgu, jest dieta bogata w produkty zawierające znaczne ilości tłuszczucukru.
Szacuje się, że niealkoholowe stłuszczenie wątroby dotyka około 25 proc. populacji oraz ponad 80 proc. osób chorobliwie otyłych. Kilka wcześniej przeprowadzonych badań wykazało negatywny wpływ niezdrowej diety i otyłości na funkcjonowanie mózgu. Jednak opisane w artykule badanie uważane jest za pierwsze, które pokazuje wyraźny wpływ stanu wątroby z pogorszeniem funkcjonowania mózgu. Może to być cenną wskazówką do właściwej terapii chroniącej przed demencją.

Duża ilość tłuszczu w diecie a stan mózgu

Naukowcy przeprowadzili eksperyment na myszach, które podzielili na dwie grupy. Pierwsza z nich otrzymywała pożywienie zawierające maksymalnie 10 proc. tłuszczu, pozostałe karmione były produktami o dużej zawartości tłuszczu, sięgającej 55 proc.

U zwierząt, które jadły pożywienie bogate w tłuszcz, zdiagnozowano insulinooporność, zaburzenia funkcji mózgowych i niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Naukowcy stwierdzili też niższy poziom tlenu w krwiobiegu. Jak tłumaczą, wpływa to niekorzystnie na grubość naczyń krwionośnych, które nie dostarczają wystarczającej ilości tlenu do mózgu. Myszy były też bardziej niespokojne i wykazywały objawy depresji.

Cukier to wróg wątroby i mózgu

Naukowcy stwierdzili, że nie tylko zbyt duża ilość tłuszczu w diecie, ale również nadmierne spożycie cukru ma kolosalny wpływ na pracę wątroby i mózgu. Ograniczenie go w diecie jest ważne nie tylko w walce z otyłością. Odpowiednia dieta chroni też przed uszkodzeniem zarówno wątrobę, jak i mózg, minimalizując tym samym ryzyko rozwoju depresji oraz demencji – podkreśliła główna autorka badań dr Anna Hadjihambi, kierownik podzespołu w grupie Liver-Brain Axis w Roger Williams Institute of Hepatology i honorowy wykładowca w King's College London.

Niealkoholowe stłuszczenie wątroby – czym jest?

Niealkoholowe stłuszczenie wątroby to jedna z niebezpiecznych dolegliwości, której powodem jest nieodpowiednia dieta. Rozwija się po cichu, przez długie lata. Sprawia, że jeden z najważniejszych organów w naszym ciele przestaje prawidłowo funkcjonować. Nieleczone może przyczynić się do rozwoju otyłości, insulinooporności, cukrzycy typu 2 oraz chorób trzustki.
Jednym z powikłań mogą być również problemy neurologiczne, np. głęboka demencja (otępienie). Szacuje się, że niealkoholowe stłuszczenie może rozwijać się u niemal 9 mln Polaków.

Czytaj też:
Pierwsze objawy otępienia ciężko zauważyć. Jak zachowuje się osoba z otępieniem czołowo-skroniowym?
Czytaj też:
Wysoki cholesterol? Winna może być genetyka. Problem dotyczy niemal 200 tys. Polaków

Opracowała:
Źródło: kcl.ac.uk/news/fatty-liver-disease-endangers-brain-health