Uważaj na wakacyjne zatrucia. Jak długo może leżeć jedzenie po wyjęciu z lodówki?

Uważaj na wakacyjne zatrucia. Jak długo może leżeć jedzenie po wyjęciu z lodówki?

Dodano: 
Posiłek
Posiłek Źródło:Shutterstock / G-Stock Studio
Wakacyjne upały sprawiają, że żywność może szybciej się psuć. Jak nie dopuścić do zatrucia i jak długo jedzenie może leżeć poza lodówką?

O najważniejszych zasadach bezpieczeństwa związanych z przechowywaniem i przygotowywaniem żywności latem przypomniał Główny Inspektor Sanitarny. Jak podkreślają eksperci, wysokie temperatury otoczenia sprzyjają szybkiemu rozwojowi drobnoustrojów i psuciu się żywności.

Jak bezpiecznie przechowywać żywność?

Jednym z kluczowych czynników, które mogą przyspieszyć namnażanie się drobnoustrojów i psucie żywności jest temperatura. Dlatego odpowiednie przechowywanie żywności jest kluczowe. Ma to znaczenie już podczas odpowiedniego planowania zakupów. Jak radzą specjaliści, zawsze jako pierwsze do koszyka powinny trafić produkty przechowywane w temperaturze pokojowej, takie jak makarony czy kasze. Produkty z lodówki i mrożone powinny być wybierane i wkładane do koszyka jako ostatnie, tak aby czas przebywania produktów w temperaturze otoczenia był jak najkrótszy.

GIS powołując się na zasady opracowane przez Światową Organizację Zdrowia, wymienił najważniejsze kwestie związane z odpowiednim przechowywaniem żywności. To między innymi zasady układania jedzenia w lodówce czy czas, jaki przygotowana żywność może spędzić poza lodówką. Oto najważniejsze zalecenia:

  • po przygotowaniu żywności oceń jej teksturę, barwę oraz zapach,
  • przygotowanych dań nie pozostawiaj w temperaturze otoczenia przez okres dłuższy niż 2 godziny. W szczególności zwróć uwagę na dania podawane na surowo lub półsurowo, jak np. tatar czy sushi, oraz produkty takie jak np. krem w ciastach czy bita śmietana,
  • utrzymanie żywności w odpowiedniej temperaturze jest najlepszym sposobem na zapobieganie wzrostowi drobnoustrojów oraz spowolnienie ich rozwoju,
  • gotowe dania, po uprzednim wystudzeniu, należy przechowywać w chłodzonym miejscu, a najlepiej w lodówce,
  • podczas przechowywania produktów przede wszystkim oddziel żywność surową od ugotowanej,
  • w lodówce ugotowaną żywność przechowuj nad surową, aby zmniejszyć ryzyko zanieczyszczenia krzyżowego,
  • staraj się odgrzewać żywność w odpowiedniej ilości, jaką jesteś w stanie spożyć; podczas odgrzewania żywności pamiętaj o właściwej obróbce termicznej,
  • żywność, której nie będziesz w stanie przetworzyć lub spożyć, możesz zamrozić lub podzielić się z innymi,
  • pamiętaj, że ujemne temperatury skutecznie ograniczają rozwój mikroorganizmów, jednak nie hamują zachodzących zmian chemicznych czy fizycznych – jeśli mrozisz lub ofiarowujesz żywność, zawsze zaznacz na opakowaniu datę przygotowania i/lub zamrożenia.

Jak bezpiecznie przygotować posiłek?

Nie tylko samo przechowywanie jest ważne, ale też higiena podczas przygotowywania posiłków. To tak podstawowe kwestie jak mycie rąk (to szczególnie ważne przed i po kontakcie z surową żywnością, zwłaszcza z surowymi jajami, mięsem czy owocami morza), utrzymywanie w czystości sprzętów kuchennych czy używanie oddzielnych desek i noży do potraw z wykorzystaniem jaj, mięs i owoców morza.

Czytaj też:
Choroba nieumytych jagód. Jak myć owoce, aby uniknąć problemów ze zdrowiem?
Czytaj też:
Biegunka – przyczyny, rodzaje, objawy towarzyszące i leczenie