Quiz dla prawdziwych grzybiarzy. Już drugie pytanie może sprawić kłopoty

Quiz dla prawdziwych grzybiarzy. Już drugie pytanie może sprawić kłopoty

Dodano: 
Grzybobranie
Grzybobranie Źródło:Shutterstock / Boletus edulis
Kochasz grzyby i uważasz, że znasz się na nich? Ten szybki quiz zweryfikuje twój osąd o własnej grzybowej wiedzy. Tylko nieliczni mają 100 procent dobrych odpowiedzi.

Nasz grzybowy quiz to 10 pytań ze zdjęciami. Pytamy tylko o grzyby jadalne.

QUIZ:
Quiz dla prawdziwych grzybiarzy

Jak bezpiecznie zbierać grzyby?

Każdego roku Główny Inspektor Sanitarny przypomina o najważniejszych zasadach bezpiecznego grzybobrania.

  • Zbieraj wyłącznie te grzyby, które rozpoznajesz bez wątpliwości. Jeśli jesteś początkującym grzybiarzem, zostań przy grzybach rurkowych, z „siateczką” od spodu kapelusza. Unikaj małych osobników, które nie mają jeszcze wyraźnie widocznych cech gatunku – mogą być trudne do właściwego rozpoznania.
  • Zbieraj grzyby do przewiewnego koszyka lub łubianki. W plastikowej torbie lub wiadrze grzyby bardzo szybko się psują i w rezultacie nawet gatunki jadalne mogą zaszkodzić zdrowiu.
  • Pamiętaj, że nawet wytrawni grzybiarze nieraz się mylą. Sprawdzaj, czy na pewno twoje znalezisko jest jadalne. Możesz korzystać z aplikacji mobilnych, które pomogą ci zidentyfikować znalezione grzyby, albo posiłkować się tradycyjnym atlasem.
  • Możesz też zanieść grzyby do najbliższej siedziby stacji sanitarno-epidemiologicznej, w której dyżury pełnią grzyboznawcy lub klasyfikatorzy grzybów. Pomogą ci ocenić, czy zbiór jest bezpieczny i możesz przygotować z niego posiłek.

Warto pamiętać, że jest grupa osób, która powinna unikać jedzenia grzybów. To dzieci i osoby starsze, kobiety w ciąży i kobiety karmiące, osoby z zaburzeniami pracy przewodu pokarmowego. U takich osób nawet jadalne grzyby mogą wywołać zatrucie i problemy gastryczne. Jak przypominają eksperci GIS, jeśli po zjedzeniu grzybów pojawiają się oznaki zatrucia, nie bagatelizuj ich. Zbyt późna reakcja i brak właściwego leczenia może prowadzić do powstania nieodwracalnych zmian w organizmie, a nawet śmierci.

Czytaj też:
Przepis na sos grzybowy. Jak go zrobić, by był perfekcyjny?
Czytaj też:
Czy maślaki trzeba obierać ze skórki? To jedne z najsmaczniejszych grzybów

Źródło: odzywianie.wprost.pl, GIS