Jak uniknąć zatrucia pokarmowego w domu? 7 najważniejszych zasad

Jak uniknąć zatrucia pokarmowego w domu? 7 najważniejszych zasad

Dodano: 
Jedzenie w lodówce
Jedzenie w lodówce Źródło:Fotolia / thodonal
Zatrucie pokarmowe może doprowadzić nawet do śmierci. Jak go uniknąć gotując posiłki w domu? Jest siedem zasad, których należy zawsze przestrzegać.

Łagodne zatrucie pokarmowe to zwykle kilka dni niedyspozycji, jednak te ostre przypadki mogą się skończyć poważnymi konsekwencjami i groźnymi chorobami układu pokarmowego. Jak tego uniknąć? Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) w ramach kampanii „Wybieraj bezpieczną żywność” przypomina o najważniejszych zasadach bezpieczeństwa i higieny żywności w domu.

Jak uniknąć zatrucia pokarmowego?

Jak podkreślają eksperci EFSA, odpowiednie nawyki mogą uchronić nas i naszych bliskich przed zatruciem pokarmowym. Aby uniknąć zatrucia pokarmowego, należy:

  • kupować odpowiedzialnie – czytać etykiety na opakowaniach, szczególnie informacje o dacie przydatności do spożycia, warunkach przechowywania, składzie, alergenach i sposobie przygotowania. Zawsze należy zweryfikować, czy produkt, który bierzemy z półki, jest na pewno świeży i czy nie ma oznak psucia, rozszczelnienia opakowania czy pleśni;

  • dbać o higienę w kuchni – podstawą jest mycie rąk po wyjściu z toalety, przed przygotowywaniem posiłku, a także po jego przygotowaniu. Myć i odkażać należy również wszystkie powierzchnie w kuchni, naczynia i sprzęty, których używamy w czasie gotowania. Myjemy żywność czystą wodą, a także chronimy ją przed kontaktem z owadami i innymi zwierzętami;

  • dokładnie gotować żywność – w procesie gotowania pozbywamy się niebezpiecznych dla ludzi drobnoustrojów;

  • przechowywać żywność w odpowiedniej temperaturze i w odpowiednich warunkach – produkty łatwo się psujące (mleko, nabiał, mięso) powinny być przechowywane w lodówce. Jeśli nie zamierzamy jeść przygotowanego posiłku od razu, to możemy go zamrozić. Właściwe przechowywanie jest szczególnie ważne w okresie letnim, kiedy pod wpływem wysokich temperatur żywność szybko się psuje. Właśnie w tym okresie najczęściej dochodzi do zatruć pokarmowych, kiedy zostawiamy jedzenie w wysokich temperaturach – zamiast bezpiecznie schować do lodówki czy zamrozić;

  • oddzielać żywność gotowaną od surowej – należy o tej zasadzie pamiętać już na etapie zakupów w sklepie. Warto osobno zapakować do koszyka warzywa, owoce, mięso i jaja. Pamiętajmy też o właściwym rozmieszczeniu żywności w lodówce;

  • pić tylko czystą i bezpieczną wodę;

  • nie jeść żywności, która przekroczyła już datę przydatności do spożycia. Jeśli zauważysz pleśń na jakimś produkcie spożywczym – wyrzuć go w całości.

Pierwsze objawy zatrucia pokarmowego

Ból brzucha, nudności, wymioty, biegunka – to pierwsze sygnały, że z naszym organizmem dzieje się coś niedobrego. Nie można bagatelizować żadnych objawów zatrucia pokarmowego. Należy pamiętać, że zatrucie pokarmowe jest wyjątkowo niebezpieczne dla niemowląt i małych dzieci, kobiet w ciąży, oraz osób starszych i chorych, które często mają słabą odporność.

Czytaj też:
Tak zaczyna się sepsa. Co 2,8 sekundy ktoś umiera z jej powodu
Czytaj też:
Jak bezpiecznie zbierać grzyby? GIS przypomina najważniejsze zasady