Groźne bakterie w popularnym mięsie. GIS wydał pilny komunikat. Nie jedz tego mięsa

Groźne bakterie w popularnym mięsie. GIS wydał pilny komunikat. Nie jedz tego mięsa

Dodano: 
Tatar wołowy, zdjęcie ilustracyjne
Tatar wołowy, zdjęcie ilustracyjne Źródło: Mariha-kitchen /Getty Images
Główny Inspektor Sanitarny (GIS) opublikował kolejny komunikat. Tym razem ostrzega przed spożyciem popularnego mięsa. Wykryto w nim groźne dla zdrowia bakterie.

Główny Inspektor Sanitarny poinformował o wycofaniu ze sprzedaży partii popularnego i lubianego mięsa. Decyzja ta ma związek z analizami przeprowadzonymi przez Państwową Inspekcję Sanitarną. W jednej z przebadanych partii mięsa wołowego wykryto obecność niebezpiecznych bakterii.

Skażone mięso – szczegóły wycofanego produktu

Decyzja Głównego Inspektoratu Sanitarnego dotyczy jednej partii tatara wołowego. W udostępnionym komunikacie podano więcej informacji na temat skażonego produktu:

Nazwa produktu: Tatar wołowy (200 g)

  • Numer partii: 1801207,
  • Termin przydatności do spożycia: 12.07.2024
  • Producent: Zakłady Mięsne Łuków S.A. ul. Przemysłowa 15, 21-400 Łuków, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06110266 WE

Decyzji Głównego Inspektoratu Sanitarnego nadano rygor natychmiastowej wykonalności. Organy urzędowej kontroli żywności nadzorują proces wycofywania mięsa ze sprzedaży. Klienci, którzy zakupili skażone mięso nie powinni go spożywać.

Dlaczego wycofano tatara wołowego ze sprzedaży?

W tatarze wołowym wykryto obecność bakterii Salmonella i Escherichia coli (STEC). Spożycie skażonego mięsa grozi zatruciem i wystąpieniem wielu nieprzyjemnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Chodzi o objawy, takie jak na przykład: biegunki, nudności, wymioty, bóle brzucha czy uczucie ciężkości na żołądku. Nierzadko pojawiają się również symptomy grypopodobne (podwyższona temperatura ciała, bóle mięśni, dreszcze, ogólne osłabienie i „rozbicie” itp.). Zakażenie wskazanymi bakteriami może okazać się szczególnie niebezpieczne dla małych dzieci, seniorów, osób z obniżoną odpornością, a także pacjentów z przewlekłymi chorobami przewodu pokarmowego. W niektórych przypadkach skutkuje wieloma ciężkimi powikłaniami. Chodzi między innymi o: zapalenie pęcherzyka żółciowego, nerek, wsierdzia, a nawet opon mózgowo-rdzeniowych.

Czytaj też:
Szokujące wyniki badań drobiu z Lidla. Mamy odpowiedź sieci dyskontów
Czytaj też:
Bakterie i grzyby na wyświetlaczach paczkomatów. Badacze apelują: Dokładnie umyj ręce

Opracowała:
Źródło: Główny Inspektorat Sanitarny
Przyjemność z natury Poznaj produkty Partner serwisu Smaki.pl