Czy brązowy cukier jest lepszy dla diabetyków niż biały?

Czy brązowy cukier jest lepszy dla diabetyków niż biały?

Dodano: 
Cukier, zdjęcie ilustracyjne
Cukier, zdjęcie ilustracyjne Źródło: Fotolia / pinkomelet
Osoby zmagające się cukrzycą bardzo często poszukują zdrowego zamiennika cukru. Niestety ich wybór bardzo często pada na brązowy cukier. Czy faktycznie warto po niego sięgać? Czym różni się od białego?

Chociaż biały i brązowy cukier niemalże niczym się nie różnią, ten drugi uznawany jest za zdrowszą wersję. Zarówno brązowy, jak i biały cukier wytwarzany jest z rośliny: trzciny cukrowej lub buraka cukrowego. Oznacza to, że chociaż oba mają różne kolory, ich wartość odżywcza jest prawie identyczna lub mniej więcej taka sama.

W rzeczywistości brązowy cukier jest tylko cukrem białym, wytwarzanym przez zmieszanie rafinowanego cukru białego z melasą, aby nadać mu wyraźny ciemny kolor, a także niewielką ilość witamin i minerałów. Jednak cukier brązowy ma również niższą zawartość węglowodanów i kalorii niż cukier biały, chociaż różnica jest w większości minimalna.

Ze względu na dodaną zawartość, brązowy cukier zawiera także więcej potasu, żelaza i wapnia niż cukier biały. Różnice te są jednak zbyt drobne, aby nawet je zauważyć, szczególnie w przypadku typowych porcji. W rezultacie prawdopodobnie nie będą miały znaczącego wpływu na zdrowie diabetyka.

Dieta diabetyka? Ani biały, ani brązowy cukier

Brązowy i biały cukier składają się z sacharozy, która może zwiększać poziom cukru we krwi. Jeśli masz cukrzycę, ograniczenie spożycia cukru w ​​jak największym stopniu może poprawić kontrolę cukru we krwi, jednocześnie poprawiając ogólny stan zdrowia. Aby opracować odpowiedni plan diety, skonsultuj się z lekarzem lub dietetykiem.

Najlepszy zamiennik cukru dla diabetyków

Stewia to niskokaloryczny słodzik, który ma właściwości przeciwutleniające i przeciwcukrzycowe. Został zatwierdzony przez amerykańską Agencję ds. Żywności i Leków (FDA).

W przeciwieństwie do sztucznych słodzików i cukru, stewia może tłumić poziom glukozy w osoczu i znacznie zwiększyć tolerancję glukozy. Technicznie rzecz biorąc, nie jest to również sztuczny słodzik. To dlatego, że jest zrobiony z liści stewii.

Stewia może:

  • zwiększyć produkcję insuliny,
  • zwiększyć wpływ insuliny na błony komórkowe,
  • ustabilizować poziom cukru we krwi,
  • przeciwdziałać mechanice cukrzycy typu 2 i jej powikłaniom.

Czytaj też:
Pacjenci z cukrzycą typu 1 mówią, ile kosztuje ich leczenie. Wydatki zwalają z nóg

Przyjemność z natury Poznaj produkty Partner serwisu Smaki.pl