Im więcej jemy soli, tym mamy... większy apetyt – tę prostą zależność wykorzystuje wielu producentów wysokoprzetworzonej żywności, którzy mogą w ten sposób zwiększyć zyski. Jeśli przed seansem filmowym w kinie zaopatrzymy się w popcorn, to więcej niż pewne, że będzie tak mocno posolony, byśmy przypadkiem nie zapomnieli o tym, by popić go dodatkowo zakupionym napojem.
Na słonym dopingu, czyli dlaczego Polacy spożywają za dużo soli?
Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że nawet zwykłe mrożonki mogą zawierać ogromne ilości soli (1 kawałek mrożonej pizzy czasami ma nawet ponad 900 mg sodu). Popularne zupki chińskie często także mają w składzie takie dawki soli, które przekraczają dozwolone, dobowe normy – dlatego tak ważne jest dokładne czytanie oznakowań na etykiecie.
Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) w ciągu dnia nie powinniśmy spożywać więcej niż około 5 g soli (1 płaską łyżeczkę od herbaty). Podstawowym źródłem sodu w diecie jest sól kuchenna (czyli chlorek sodu). Szacuje się, że 5 g soli kuchennej to około 2000 mg sodu. Eksperci zajmujący się żywieniem uznają, że przeciętny Polak zwykle dwukrotnie (a czasem nawet trzykrotnie) przekracza zalecane dawki soli.
Czytaj też:
10 produktów, których lepiej unikać, by nie mieć raka jelita grubego
Jak nam szkodzi sól?
Nadmiar soli w codziennym pożywieniu naraża nas na nadciśnienie tętnicze, grozi udarem mózgu, zawałem czy niewydolnością serca. Może też przyczyniać się do otyłości i wzrostu zachorowań m.in. na raka żołądka, osteoporozę czy kamicę nerkową lub różne inne choroby nerek.
Wiele osób niestety nie zdaje sobie sprawy z tego, że sól może być ukryta w wielu zwyczajnych produktach, które nie zawsze wydają się nam zbyt słone (nawet w... ultrasłodkich batonikach z czekoladą). Warto sprawdzić, gdzie jest jej nadzwyczaj dużo.
W których produktach jest najwięcej soli?
Wędzone ryby
łosoś wędzony 3.68 mg sodu w 100 g (1470 g soli w 100 g)dorsz wędzony 2.93 mg sodu w 100 g (1170 g soli w 100 g)makrela wędzona 2.93 mg sodu w 100 g (1170 g soli w 100 g)śledź marynowany 2.63 mg sodu w 100 g (1050 g soli w 100 g)śledź w oleju 1.41 mg sodu (562 g soli w 100 g)śledź w sosie pomidorowym 1.37 sodu w 100 g (548 g soli w 100 g)tuńczyk w wodzie 1.29 sodu w 100 g (515 g soli w 100 g)tuńczyk w oleju 1.29 sodu w 100 g (515 g soli w 100 g)
* szacuje się, że 1 g sodu odpowiada około 2,5 g soli
Wędliny
salami popularne 3.27
mg sodu w 100 g (1307 g soli w 100 g)kiełbasa podwawelska 2.54
mg sodu w 100 g (1017 g soli w 100 g)kiełbasa zwyczajna 2.12
mg sodu w 100 g (848 g soli w 100 g)
Płatki kukurydziane
Płatki śniadaniowe mają 2.92 mg sodu w 100 g (1167 g soli w 100 g)
Sery
Ser typu "Feta": 2.75
mg sodu w 100 g (1100 g soli w 100 g)Ser camembert pełnotłusty: 2.42 mg sodu w 100 g (966 g soli w 100 g)Ser brie pełnotłusty: 2.42 mg sodu w 100 g (880 g soli w 100 g)Ser edamski tłusty: 1.55 mg
sodu w 100 g (618 g soli w 100 g)
Chipsy i słone przekąski
Chipsy paprykowe zawierają 2.15
mg sodu w 100 g (859 g soli w 100 g), pełne soli (jak sama nazwa wskazuje) są także... słone przekąski. Warto też uważać na popcorn i dodatkowo go nie dosalać.
Gotowe sosy
Musztarda ma 1.9
mg sodu w 100 g (760 g soli w 100 g). Dużo soli może zawierać też keczup (907 mg w 100 g). Absolutnym rekordzistą jest zaś sos sojowy,
który w zaledwie jednej łyżeczce może mieć aż 1000 mg soli.
Pieczywo
Bułki bagietki – 1.78 mg
sodu w 100 g (710 g soli w 100 g)Groszek ptysiowy – 1.32 mg
sodu w 100 g (529 g soli w 100 g)Bułki grahamki – 1.18 mg sodu w 100 g (473 g
soli w 100 g)Bułki kajzerki – 1.16 mg sodu w 100 g (463 g soli w 100 g)Chleb żytni jasny –1.14 mg sodu w 100 g (456 g
soli w 100 g) Chleb baltonowski – 1.09 mg sodu w 100 g (434 g
soli w 100 g)Bułki i rogale maślane – 1 mg sodu w 100 g (398
g soli w 100 g)Pumpernikiel – 0.99 mg sodu w 100 g (395 g
soli w 100 g)Bułki pszenne zwykłe – 0.95 mg sodu w 100 g (379 g
soli w 100 g)Chleb żytni razowy litewski – 0.89 mg sodu w 100 g (357 g
soli w 100 g)Chałka – 0.7
mg sodu w 100 g (279 g soli w 100 g)
Kiszonki
Ogórek kwaszony: 1.76 mg sodu w 100 g (703 g
soli w 100 g)Ogórek konserwowy: 0.97 mg sodu w 100 g (389 g soli w 100 g)Kapusta kwaszona: 0.65 mg sodu w 100 g (260 g
soli w 100 g)
Batony
Baton” Snickers”: 0.9
mg sodu w 100 g (359 g soli w 100 g)Baton” MilkyWay”: 0.61
mg sodu w 100 g (242 g soli w 100 g)Baton „Mars”: 0.47
mg sodu w 100 g (186 g soli w 100 g)
Konserwy, marynaty i produkty typu instant
Warto zdawać sobie sprawę z tego, że choć
świeże warzywa zawierają śladowe ilości sodu, to jednak zupełnie inaczej jest
po ich zakonserwowaniu.
Kubek kukurydzy z puszki może mieć 0,73 g sodu, zielony
groszek konserwowy ma w 100 g 0,45 mg sodu i 178 g soli, a 100 g marynowanych
oliwek około 9 g (warto przed spożyciem dokładnie przepłukać je wodą).
Lepiej też uważać na gotowe soki warzywne, bo
te bez obniżonej ilości sodu mogą zawierać zbyt dużo soli. Jeszcze większą
ostrożność należy zachować przy spożywaniu zupek z puszki, chińskich zupek lub zup
rozpuszczalnych typu instant, bo w jednej porcji może kryć się wielokrotnie
więcej soli niż zaleca się w ciągu doby.
Jakie bakterie są w lodach z automatu? Sanepid skontrolował nadmorskie lodziarnieCzytaj też:
Jakie jedzenie jest najzdrowsze na świecie? 10 pokarmów najbogatszych w składniki odżywcze