Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Dietetycy powtarzają to niemal jak mantrę. Tylko w praktyce wychodzi to dużo gorzej. Z badań Instytutu Badawczego ARC Rynek i Opinia wynika, że co czwarty Polak je śniadanie... po 12.
O której najlepiej zjeść śniadanie?
Statystyki pokazują, że niemal połowa Polaków je pierwszy posiłek między 6 a 8 rano, a jedna trzecia robi to po godzinie 10. Jednocześnie z różnych badań wynika, że większość Polaków śniadania jada (80-90 proc.). Jaka godzina jest najwłaściwsza na śniadanie? Dietetycy najczęściej zalecają, aby było to około godziny po przebudzeniu i wstaniu. Wtedy rzeczywiście zapasy energii z ostatniego posiłku wieczornego są już wyczerpane. Już potem, w ciągu dnia kolejne posiłki warto jeść regularnie co ok. 2-3 godziny. Jeśli więc jesz śniadanie po godz. 7, to kolejny posiłek powinieneś zjeść ok. godz. 10. Taka regularność pozwoli na stały dopływ energii i pomoże lepiej się skoncentrować w pracy czy w szkole. Dlatego nawyk jedzenia regularnych posiłków jest tak samo ważny, jak zjedzenie pełnowartościowego śniadania o właściwej porze.
Co najlepiej zjeść na śniadanie?
Dobrym nawykiem jest, aby kilkanaście minut po wstaniu wypić szklankę wody. Część osób sięga wtedy po wodę z cytryną, wierząc m.in. w odchudzające właściwości takiego napoju. Jednak jak podkreślają specjaliści z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej, nie ma żadnych naukowych dowodów, które mówiłyby o szczególnym dobroczynnym wpływie na organizm wody z cytryną.
Najczęściej zaleca się, aby podstawą śniadania były węglowodany złożone, czyli pełnoziarniste produkty zbożowe: to dobre pieczywo, płatki zbożowe, owsianka czy dobre musli. Do tego dołóż produkty pełne białka (ser, chuda wędlina, ryba, jajko, jogurt) i koniecznie porcję warzyw lub jakiś owoc.
Sprawdź też, jakich produktów lepiej na śniadanie nie jeść
Dziesięć produktów, które nie są dobrym pomysłem na zdrowe rozpoczęcie dnia.
Słodkie płatki śniadaniowe
Zbyt często słodkie płatki zbożowe ze sklepów przypominają zjedzenie miski cukierków na śniadanie. Produkty należące do tej kategorii są wytwarzane z mąki, oleju i cukru — tych samych składników, których używamy do wypieków. Dlatego przestaw się na naturalne musli lu granolę – to znacznie zdrowszy wybór.
Jogurt smakowy
Jogurt może być zdrowym wyborem, o ile nie wybierasz sztucznie aromatyzowanych rodzajów. Te smakowe jogurty wypełnione są dodanymi cukrami , zbędnymi kaloriami, a nawet szkodliwymi składnikami. Następnym razem, gdy będziesz spacerować po alejce z nabiałem, wybierz jogurt pełen korzyści zdrowotnych, takich jak probiotyki i białko.
Płatki owsiane błyskawiczne
To nie najgorsza, ale wciąż gorsza opcja na śniadanie. Podobnie jak jogurt, płatki owsiane mogą być świetnym śniadaniem. Ale wstępnie zmiksowane, błyskawiczne w przygotowaniu rodzaje oferują mniej błonnika i więcej cukru, niż standardowe płatki. Zaoszczędzisz jedynie kilka minut na gotowaniu!
Bajgle
Większość bajgli ma te same wartości odżywcze co napoje gazowane, jeśli chodzi o węglowodany i cukier. Dodatkowo to także spora porcja glutenu. Ponieważ ich ciasto jest dość zbite, jest również bardzeij kaloryczne w porównaniu z większością krojonych chlebów.
Kawa
Chociaż kawa sama w sobie nie jest złym napojem, poranek to zbyt wczesna pora, by ją pić. Najpierw zjedz pożywne śniadanie, a kawę wypij dopiero wtedy, gdy poczujesz spadek energii – o poranku masz jej najwięcej! Pamiętaj, by nie pić kawy zbyt późno, ponieważ nie będziesz mógł zasnąć. Nie dodawaj do niej słodzonych syropów ani śmietanki.
Białe pieczywo tostowe
Białe pieczywo syci znacznie mniej, niż pieczywo pełnoziarniste, ponieważ zawiera mniejszą ilość błonnika. Dieta bogata w błonnik pomaga utrzymać integralność jelit i może również pomóc w zmniejszeniu złego cholesterolu.
Smażone kiełbaski
Zasadniczo wszystkie popularne mięsne wyroby śniadaniowe są wysoko przetworzone – w tym bekon, kiełbasa i szynka. Zawierają dużo soli, która może zwiększać ciśnienie krwi oraz tłuszczu, jeśli są podsmażane.
Gotowe kanapki w sklepie
Kupowane w sklepie kanapki śniadaniowe mogą zawierać dużą ilość tłuszczu, cukru i soli, często z powodu dodania sosów na bazie majonezu. Większość z nich wytwarzana jest bowiem z najtańszych serów, mięs i past do smarowania. Ponadto wiele produktów paczkowanych zawiera konserwanty i sód, dlatego mają długą datę przydatności do spożycia.
Słodkie bułki
To z pewnością pyszna, ale wysokokaloryczna opcja śniadaniowa. Zazwyczaj słodkie drożdżówki mają mnóstwo cukru i minimum innych składników odżywczych. Wybieraj je raczej na deser i spożywaj w drugiej części dnia.
Produkty śniadaniowe typu fast food
Większość produktów śniadaniowych typu fast food, takich jak hamburgery z jajkami, bekonem, lub serem oraz frytki, jest pełna kalorii, tłuszczu i rafinowanych węglowodanów. Chociaż wygodnie jest zamówić śniadanie w pobliskim fast foodzie, niewiele mniej czasu zajmie przygotowanie zdrowego, domowego śniadania. Wybór należy do ciebie!Czytaj też:
Tych rzeczy o płatkach owsianych możesz nie wiedzieć. Niektóre są zaskakujące