Globalne rozpowszechnienie tej choroby u dorosłych wzrosło ponad trzykrotnie w ciągu ostatnich dwóch dekad. Przewiduje się, że liczba chorych na cukrzycę w 2024 roku wzrośnie na świecie do około 700 milionów.
Cukrzyca typu 2
Cukrzyca typu 2. to choroba o podłożu metabolicznym. Związana jest z występowaniem zbyt wysokiego poziomu glukozy we krwi. Rozwój cukrzycy typu 2 poprzedza wystąpienie insulinooporności, czyli stanu, w którym tkanki stopniowo zaczynają się uodparniać na działanie wydzielanej przez trzustkę insuliny.
Jak przebiegało badanie?
Zespół przeprowadził analizę próbek osocza krwi 10 684 uczestników badań podzielonych na trzy grupy. Uczestnicy byli głównie biali, w średnim wieku: 54 lata, ze średnim wskaźnikiem masy ciała (BMI) wynoszącym 25,6, a więc z nadwagą. Uczestnicy badania wypełnili kwestionariusze dotyczące przestrzegania trzech rodzajów diet:
- pierwszą stanowiła zdrowa żywność roślinna (produkty pełnoziarniste, owoce, warzywa, orzechy, rośliny strączkowe, oleje roślinne i herbata / kawa),
- drugą: niezdrowe pokarmy roślinne (rafinowane ziarna, soki owocowe, ziemniaki, napoje słodzone cukrem i słodycze / desery),
- trzecią: pokarmy zwierzęce (tłuszcze zwierzęce, nabiał, jaja, ryby/owoce morza, mięso i różne produkty pochodzenia zwierzęcego).
Wnioski z badania
Wskazano, że diety roślinne, zwłaszcza zdrowe, bogate w wysokiej jakości żywność, taką jak produkty pełnoziarniste, owoce i warzywa, wiążą się z niższym ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2. Do czynników zwiększających wystąpienie cukrzycy typu 2 zaliczono:
- podwyższony poziom BMI,
- brak aktywności fizycznej,
- wysokie ciśnienie krwi,
- podwyższony poziom cholesterolu,
- stosowanie leków na ciśnienie krwi i cholesterol,
- chorych na cukrzycę w rodzinie.
"Chociaż na tym poziomie badań trudno jest określić jaki wpływ na wystąpienie cukrzycy typu 2 mają poszczególne produkty, to stwierdzono, że spożywanie produktów roślinnych takich jak: owoce, warzywa, kawa i rośliny strączkowe, bogatych w polifenole, jest ściśle związane z niższym ryzykiem zachorowania na cukrzycę" – powiedział prof. Frank Hu, z Harvard University w USA.
Naukowcy wskazali, że podstawowe mechanizmy powstawania cukrzycy typu 2. nie jeszcze są w pełni wyjaśnione. Wyniki badań opublikowano w czasopiśmie Europejskiego Stowarzyszenia Badań nad Cukrzycą „Diabetologia”.
Czytaj też:
Jeśli chcesz przekonać się do jedzenia warzyw, zacznij od sałaty lodowej