Co jeść, gdy ciągle odczuwasz głód? Te produkty pomogą

Co jeść, gdy ciągle odczuwasz głód? Te produkty pomogą

Dodano: 
Jedzenie
Jedzenie Źródło:Shutterstock
Ciągłe uczucie głodu może być związane z nieprawidłowo skomponowaną dietą oraz złą kondycją psychiczną. Co jeść, aby przez długi czas odczuwać sytość? Jakie pokarmy sprawiają, że szybko odczuwamy głód?

Bycie ciągle głodnym to znak, że powinniśmy przyjrzeć się naszemu menu. Jeżeli jemy 3 posiłki główne oraz dwie przekąski i nadal czujemy nieprzyjemne ssanie w żołądku, powinniśmy przede wszystkim wyeliminować z jadłospisu pokarmy wysoko przetworzone oraz słodycze i zastąpić je produktami spożywczymi, które zapewniają długie uczucie sytości.

Dlaczego ciągle jesteś głodny?

Ciągłe uczucie głodu może być związane z wysoką zawartością węglowodanów prostych w diecie, które powodują nagłe wahania poziomu glukozy we krwi, spożywaniem małej ilości błonnika pokarmowego, brakiem wartościowego białka w diecie, odwodnieniem organizmu, a także zaburzeniami emocjonalnymi.

Dość często nasze emocje powodują głód, którego redukcja przynosi nam nie tylko fizyczną, ale także psychiczną ulgę. Nagła ochota na coś słodkiego lub dania wysoko przetworzone np. fast-foody to częsty problem osób, które nie radzą sobie ze stresem i negatywnymi emocjami. Głód może być również związany z różnymi schorzeniami, dlatego warto wykonać podstawowe badania laboratoryjne, które pozwolą znaleźć przyczynę nadmiernego apetytu.

Jak jeść, gdy często odczuwamy głód?

Dieta redukująca uczucie głodu nie może być nadmiernie kaloryczna. Warto wiedzieć, że uczucie głodu nie powstaje w żołądku, ale w mózgu – apetyt reguluje ośrodek głodu i sytości, którego działanie możemy zaburzać, spożywając posiłki w biegu. Szybkie jedzenie nie wpływa korzystnie na nasz układ pokarmowy oraz mózg, powodując, że odczuwamy głód, nawet jeżeli nasz żołądek został wypełniony. Eksperci zalecają, aby osoby, które często są głodne, długo przeżuwały każdy kęs pokarmów.

Jakie pokarmy pomagają redukować głód pomiędzy posiłkami?

Jeżeli czujemy ssanie w żołądku pomiędzy posiłkami, nie powinniśmy sięgać po słone i słodkie przekąski. Na początek warto zmienić codzienne menu, uwzględniając w posiłkach głównych m.in.:

  • chude białko zwierzęce i roślinne (mięso drobiowe, ryby, mięso królika, chudy nabiał, nasiona roślin strączkowych, jajka),
  • produkty pełnoziarniste (pieczywo pełnoziarniste, gruboziarniste kasze, ciemne makarony, brązowy ryż),
  • niskokaloryczne warzywa o wysokiej zawartości błonnika (zielone warzywa liściaste, warzywa korzeniowe, cukinia, brokuły, kalafior, seler naciowy, papryka),
  • owoce o wysokiej zawartości błonnika (owoce jagodowe, gruszki, jabłka, awokado, marakuja).

Powyższe produkty spożywcze zapewniają długie uczucie sytości po posiłku, ułatwiają trawienie – i co najważniejsze – dostarczają do organizmu cenne składniki odżywcze w postaci białka, węglowodanów złożonych, witamin, minerałów oraz naturalnych antyoksydantów. Zmiana diety pozwala szybko zauważyć, że uporczywy głód przestaje nam dokuczać pomiędzy posiłkami i nie musimy już podjadać.

Podjadanie na tle nerwowym także można zredukować dzięki zdrowej, właściwie zbilansowanej diecie, która dostarcza do organizmu m.in. witaminy z grupy B oraz magnez. Jeżeli odczuwamy potrzebę jedzenia na skutek stresu lub nudy, powinniśmy postarać się odwrócić swoją uwagę od zawartości lodówki i kuchennych szafek np. zajmując czas aktywnością fizyczną. Odczuwanie potrzeby ciągłego jedzenia, które poprawia samopoczucie, jest wskazaniem do konsultacji z psychoterapeutą.

Czytaj też:
7 prostych, porannych nawyków, które sprzyjają odchudzaniu
Czytaj też:
Ten rodzaj cukru najbardziej szkodzi twojemu zdrowiu!

Opracowała:
Źródło: Very Well Fit