Pomidory zdecydowanie królują na naszych stołach. Sięgamy po nie przez cały rok, choć zimą i wiosną z nieco mniejszym entuzjazmem – większość z nas narzeka, że w tym okresie pomidory są watowate i nie mają żadnego żadnego smaku. O charakterystycznym zapachu nie wspominając! Ale nie ma się co dziwić – sezon na pomidory zaczyna się tak naprawdę dopiero w wakacje. Chociaż nie można najeść się pomidorów na zapas, w okresie letnim warto sięgać po nie zdecydowanie częściej.
Czytaj też:
3 zaskakujące efekty działania witaminy D
Pomidor – co w nim znajdziemy?
W 100 g pomidorów znajdziemy około 17 kalorii i całe mnóstwo wody. To dlatego pomidor zalicza się do niskokalorycznych warzyw, które sprzyjają odchudzaniu i świetnie nawadniają organizm. W pomidorach znajdziemy m.in:
-
likopen – naturalny barwnik z grupy karotenoidów, który jest silnym przeciwutleniaczem,
-
beta-karoten,
-
potas – ważny minerał, który kontroluje ciśnienie krwi i zapobiega chorobom układu krążenia,
-
witaminę C – niezbędny składnik odżywczy i przeciwutleniacz,
- witaminę E,
- kwas foliowy – tak ważny dla kobiet w ciąży,
-
witaminę K – witamina niezbędna do krzepnięcia krwi.
Lista wydaje się uboga? Poczekaj aż dowiesz się, jakie właściwości prozdrowotne mają pomidory. Jeden średniej wielkości pomidor zawiera około 22 kalorii, 1,5 g błonnika pokarmowego.
Zawartość witamin i związków roślinnych może się znacznie różnić między różnymi odmianami pomidorów. Na przykład pomidory koktajlowe mają wyższą zawartość beta-karotenu niż zwykłe pomidory.
Czytaj też:
Ludzie bili się o nią w Lidlu. Nic dziwnego. Sprawdź, jakie właściwości prozdrowotne ma ten rarytas
Pomidor – właściwości
-
Dzięki dużej zawartości witaminy C pomidory wspierają układ odpornościowy w walce z infekcjami, ale też zapobiegają im. Witamina C jest też antyoksydantem, który walczy z wolnymi rodnikami.
-
Witamina B9 (kwas foliowy) zapobiega występowaniu wad cewy nerwowej u płodu.
-
Pokarmy na bazie pomidorów, bogate w likopen i inne związki roślinne, mogą chronić przed poparzeniem słonecznym.
-
Dzięki dużej zawartości potasu pomidory regulują ciśnienie krwi.
-
Zawartość błonnika, potasu, witaminy C i choliny w pomidorach ma znaczny wpływ na zdrowie serca. Dodatkowo błonnik zapobiega cukrzycy i przyspiesza metabolizm.
-
Pomidory są bogatym źródłem likopenu, luteiny i beta-karotenu. Są to silne przeciwutleniacze, które, jak wykazano, chronią oczy przed uszkodzeniem wywołanym światłem, rozwojem zaćmy i związanym z wiekiem zwyrodnieniem plamki żółtej.
- Właściwy poziom witaminy C w organizmie wspiera produkcję kolagenu, odpowiedzialnego za piękną skórę i młody wygląd.
Pomidory w wielu odsłonach? Tak!
Pomidory są bardzo soczyste i słodkie, pełne przeciwutleniaczy i mogą pomóc w walce z kilkoma chorobami. Są one szczególnie bogate w likopen, związek roślinny, który został powiązany z poprawą zdrowia serca, profilaktyką raka i ochroną przed oparzeniami słonecznymi. Przetwory z pomidorów są równie dobre jak i surowe pomidory, dlatego też warto sięgać po przecier pomidorowy, domowej roboty keczup, pasty pomidorowe i soki. Niewątpliwie pomidory stanową element zdrowej diety.
Czytaj też:
Cudowne właściwości ogórków. Wolisz świeże czy kiszone?Czytaj też:
Pomaga obniżyć cholesterol i dba o wątrobę. Poznaj właściwości lecznicze karczocha
Komentarze