Coraz częściej słyszy się o szkodliwym wpływie nadmiaru cukru na zdrowie człowieka. Naukowcy już udowodnili, że sprzyja otyłości, nadciśnieniu, stanom zapalnym, odporności na insulinę i chorobom serca. O ile cukier jest niezbędny dla naszego mózgu, badania opublikowane na łamach magazynu „Nutrients” wykazały, że nadmiar cukru w diecie powoduje np. zaburzenia funkcji poznawczych. Co więcej, badania opublikowane w „Nature Communications” sugerują, że komórki nowotworowe żywią się cukrem. Nikogo więc nie dziwi, że czas ograniczyć spożycie cukru. To już nie tylko kwestia wyglądu i dobrego samopoczucia, jak jeszcze niedawno mogło się niektórym wydawać. Nadmiar cukru w diecie ma fatalny wpływ na zdrowie.
Ograniczenie cukru może i nie byłoby takie trudne, gdyby chodziło wyłącznie o cukier, który świadomie dodajemy do ciast, herbaty, kawy lub o ten, który pochłaniamy wraz ze słodyczami. Należy też zrozumieć, że niektóre cukry mogą wyrządzić o wiele więcej szkód niż inne. Naturalne cukry – te znajdujące się w nieprzetworzonej żywności jak owoce czy nabiał – występują na ogół w towarzystwie wielu innych, cennych składników odżywczych jak błonnik czy białko. Jeżeli prowadzimy zbilansowaną dietę, nie powinniśmy martwić się o te cukry. Prawdziwą zmorą jest wszystko to, co producenci żywności dodają do napojów, sosów, jogurtów, słodkich wypieków.
WHO poleca, by niece spożywać więcej cukru niż 10 proc. swojego dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Idealnie byłoby, gdybyśmy zeszli do 5 proc. Oznacza to jednocześnie, że zalecana dawka cukru będzie się nieco różnić w zależności od osoby, jej stylu życia, wagi, płci, wzrostu.
Produkty, które mają więcej cukru niż myślisz
-
Twój ulubiony jogurt. Lubisz jogurty owocowe? I zapewne wydaje ci się, że słodki smak pochodzi ze świeżych (lub mrożonych) owoców, które są do niego dodawane? Na ogół są to jednak nieduże ilości, a cały słodki smak pochodzi z dodanego cukru, dosypanego przez producenta. Warto przy okazji kolejnych zakupów przeczytać etykiety kilku jogurtów i porównać skład, w tym zawartość cukru.
-
Gotowe sosy. Do makaronu, do ryżu, do sałatek... Gotowe sosy mogą być wyjątkowo obfite w cukier, nawet jeśli nie czuć tego po spróbowaniu. Dressing bywa prawdziwa bombą kaloryczną, która sprawia, że nawet najzdrowsza sałatka może tuczyć i źle odbić się na ogólnym samopoczuciu. Zamień go na domowy sos, przygotowany z oliwy z oliwek i soku z cytryny.
-
Granola i fit-batony. Te produkty większość z nas określi jak zdrowe i nietuczące. Niestety, niektórzy producenci dodają do nich całe mnóstwo cukru. Na liście składników możesz znaleźć niezdrową, wzbogaconą białą mąkę i syrop kukurydziany. Robiąc zakupy sprawdź, czy cukier nie znajduje na jednym z trzech pierwszych miejsc. Lepiej uważać też na niektóre płatki śniadaniowe i gotowe owsianki, do których wystarczy dodać trochę wody. Poszukaj przepisu na domową granolę lub musli. To zdecydowanie zdrowsza alternatywa.
-
Suszone owoce. Zawsze będą zawierały więcej naturalnych cukrów niż świeży produkt, ale nie ma w tym nic złego, jeśli suszone owoce jemy w ograniczonych ilościach. Gorzej, jeśli trafimy na produkt, który jest dodatkowo słodzony.
Czytaj też:
Post przerywany – na czym polega dieta 8/16?