Specjaliści ds. żywienia i lekarze są zgodni, że spożywanie pełnoziarnistego pieczywa ma dobry wpływ na organizm człowieka i masę ciała. Jego obecność w diecie może pomóc regulować poziom cukru we krwi, a więc zapobiegać cukrzycy typu 2, a nawet minimalizować ryzyko wystąpienia raka jelita grubego. Ostatnie badania na ludziach i myszach pokazują, w jaki sposób niektóre pełne ziarna pomagają regulować zdrowie jelit.
Pełne żyto w codziennej diecie a zdrowie jelit
Zespół naukowców z University of Eastern Finland w Kuopio i International Agency for Research on Cancer w Lyon postanowił wykazał, że spożywanie pełnoziarnistego żyta lub pszenicy ma wpływ na poziom serotoniny w osoczu (krwi), co ma wpływ na zdrowie. Ich badania mogą być odpowiedzią na pytanie, dlaczego produkty pełnoziarniste mogą pomóc w zapobieganiu problemom jelitowym i stanom takim jak rak jelita grubego.
Badacze przeanalizowali, w jaki sposób produkty pełnoziarniste wpływają na stężenie różnych metabolitów we krwi – najpierw u ludzi, a następnie w modelach myszy. Przez pierwszy miesiąc uczestnicy spożywali pieczywo pszenne z niewielką zawartością błonnika, a przed kolejne 4 tygodnie pieczywo żytnie pełnoziarniste, bogate w błonnik. Poza tym nie wprowadzano żadnych innych zmian w diecie uczestników.
Naukowcy dwukrotnie pobrali krew do badań – na zakończenie pierwszego i drugiego etapu badań. Dzięki temu mogli porównać próbki pod kątem zmian spowodowanych konsumpcją pełnych ziaren.
Analiza tych próbek krwi wykazała, że ludzie, którzy dodali pełnoziarniste żyto do swojej diety, mieli znacznie niższy poziom serotoniny w osoczu, w porównaniu z sytuacją, gdy spożywali biały chleb o niskiej zawartości błonnika. Wyniki te mogą wyjaśnić, dlaczego spożywanie produktów pełnoziarnistych może pomóc w zapobieganiu cukrzycy – ponieważ wysokie poziomy serotoniny w osoczu są również związane z wysokim poziomem cukru we krwi. Wiadomo, że pełne ziarno zmniejsza ryzyko cukrzycy, a na podstawie tych nowych wyników efekt może być przynajmniej częściowo spowodowany spadkiem poziomu serotoniny – wyjaśnia współautorka badania, Kati Hanhineva. Naukowcy zauważyli też, że osoby z rakiem jelit mają wyższy poziom serotoniny w osoczu niż ludzie zdrowi.
Wyniki badań zostały opublikowane na łamach „The American Journal of Clinical Nutrition”.
Czytaj też:
Dlaczego warto jeść kefir? 5 rewelacyjnych właściwości