Te pokarmy roślinne zawierają tyle samo białka, co mięso. Czy masz je w swojej kuchni?

Te pokarmy roślinne zawierają tyle samo białka, co mięso. Czy masz je w swojej kuchni?

Dodano: 
Warzywa i tofu
Warzywa i tofu Źródło: Pexels / Ella Olsson
Wielu z nas obawia się spożywania mięsa – wszak przyczynia się do zwiększonego poziomu cholesterolu we krwi. Istnieją jednak roślinne alternatywy, które z powodzeniem mogą je zastąpić.

Kiedy codziennie twój organizm doświadcza stopniowej utraty białka (szczególnie przy wzroście mięśni), często myślisz o mięsie. Boczek, karkóweczka, schabowe... oj, zjadłoby się. Jednak niekoniecznie musisz sięgać po mięso, zwłaszcza, że sporo krąży na jego temat niepochlebnych informacji. Cholesterol, otyłość, miażdżyca, ryzyko zawału – można się przestraszyć, prawda? Skąd zatem wziąć to białko? Okazuje się wbrew powszechnemu przekonaniu, że ten cenny makroskładnik można znaleźć również w żywności pochodzenia roślinnego.

Chociaż możesz uzyskać ponad 20 gramów białka z 85-gramowej porcji kurczaka, alternatywne produkty roślinne zapewniają prawie taką samą ilość tego składnika bez prowokowania obaw o ich walory zdrowotne. Niezależnie od tego, czy planujesz porzucić mięso na dobre, czy jesteś po prostu ciekawy, jak wygląda dieta roślinna, istnieją produkty, które pomogą ci wypełnić tę białkową pustkę, a jednocześnie ułatwią zmniejszenie spożycia mięsa lub całkowitej eliminacji go z diety.

Biorąc pod uwagę wszystkie zmienne, poniższe pokarmy roślinne poniżej zawierają tyle samo białka, co mięso.

Czytaj też:
Czy każdy alkohol jest odpowiedni dla wegan?

Nie jesz mięsa, a chcesz białka? Sięgnij po te pokarmy roślinne

Soczewica
Soczewica to podstawa indyjskiej kuchni. Te żółte, czerwone, zielone lub brązowe rośliny strączkowe mogą przetrwać miesiące na półkach kuchennych, niezależnie od tego, czy zostały kupione w postaci suszonej, czy w puszkach. Każdy kęs daje wysokie dawki składników odżywczych, w tym białka, żelaza, wapnia i błonnika, a także zdrowych dla serca polifenoli. Jedna szklanka soczewicy dostarcza 18 gramów białka.

Czarna fasola
Czarna fasola ma z pewnością wysoką zawartość węglowodanów (40 gramów), ale węglowodany te są naturalne i nie są rafinowane, jak w przypadku chleba i ciastek. Oprócz białka (15 gramów na szklankę), częścią źródła węglowodanów jest błonnik – szczególnie rozpuszczalny, który jest powiązany z obniżeniem poziomu cholesterolu LDL. Właśnie dlatego czarna fasola jest często uważana za zdrową dla serca żywność, ponieważ wysoki poziom cholesterolu może powodować choroby serca i inne problemy związane z sercem. Oprócz białka i błonnika, czarna fasola jest również bogata w inne składniki odżywcze, w tym 46 miligramów wapnia i przeciwutleniaczy, takich jak fitochemikalia pochodzenia roślinnego, które pomagają zmniejszyć ryzyko raka.

Ciecierzyca
Ciecierzyca jest wręcz wypchana dużą ilością białka – dostarcza aż 15 gramów w jednej szklance. Stanowi podstawę zdrowszych wersji klasycznych potraw. Ciecierzyca jest wszechstronna, ma mnóstwo składników odżywczych, wysoką gęstość kaloryczną, przyjazna dla alergików i niedroga.

Edamame
W porównaniu do większości innych roślinnych białkowych źródeł żywności z tej listy, edamame ma wyższą zawartość białka: 19 gramów na szklankę. Te niedojrzałe ziarna soi, gotowane i podawane w strąkach, są nie tylko bogate w białko, ale są również dobrym źródłem błonnika, kwasu foliowego i potasu.

Tofu
Ta biała kostka na bazie mleka sojowego może dać ci mnóstwo dobrodziejstw, które polubisz, jeśli podejdziesz do tego kreatywnie i odpowiednio przygotujesz tofu. Ten pokarm wchłania przyprawy jak gąbka i jest niezwykle wszechstronny, jeśli chodzi o przygotowanie. Możesz zrobić super chrupiące tofu, zmiksować je w postać sosu, zmienić w ser, a nawet upiec z niego sernik – możliwości są nieograniczone. Jedna filiżanka tofu odpowiada 20 gramom białka.
Czytaj też:
Przestałeś jeść mięso? Zobacz, co może się stać
Czytaj też:
Miesiąc na diecie wegańskiej – jak przygotować się do tego wyzwania?

Źródło: medicaldaily.com