To ciasto jest hitem internetu! Potrzebujesz tylko dwóch składników, w tym... majonezu

To ciasto jest hitem internetu! Potrzebujesz tylko dwóch składników, w tym... majonezu

Dodano: 
ciasto czekoladowe
ciasto czekoladowe
Wiemy już, że przeczytałeś tytuł i kliknąłeś z obrzydzeniem. Ale zostań z nami i przekonaj się, że to ciasto z majonezem... naprawdę może być smaczne!

Na początku pandemii każdy z nas na nowo zaczynał odkrywać w sobie talent do pieczenia. Odżywialiśmy swoje zakwasy jak noworodki i tworzyliśmy wypiekane przekąski, aby było przy czym posiedzieć na spotkaniach online z przyjaciółmi.

Jednak minęło ponad siedem miesięcy tej „nowej normalności” i niektórym to gorące zainteresowanie mogło osłabnąć. Tak więc, jeśli zbliżają się twoje urodziny lub po prostu chcesz stworzyć niezwykle proste ciasto, które wygląda imponująco, ale prawie nie wymaga wysiłku, ten przepis jest stworzony specjalnie dla ciebie.

Czytaj też:
Zamień masło na ten składnik. Poprawa zdrowia serca – gwarantowana!

Ciasto z... majonezem?

W przepisie został uwzględniony majonez, ale nawet, jeśli go nie lubisz, jest kluczowym składnikiem tego ciasta.

A kiedy mówimy o prostym cieście, naprawdę mamy takie na myśli. Wszystko, czego potrzebujesz, to mieszanka piekarnicza i słoik majonezu.

Zwykle mieszanki ciast kupowane w sklepie wymagają dodania oleju, wody i jajek (w zależności od marki). Majonez to dosłownie olej i jajka, dzięki czemu nie trzeba nawet wykorzystywać zgromadzonych zapasów, które mogą być lepiej wykorzystane w innych potrawach.

Ocet lub sok z cytryny w majonezie powinny dodać wypiekowi kwaskowatości, która doskonale podbije smak czekolady.

Czytaj też:
9 sposobów na ucięcie 100-300 kalorii każdego dnia

Jak wykorzystać majonez do pieczenia?

Wystarczy spojrzeć na tył opakowania z mieszanką i zamiast dodawać wymaganą ilość oleju i jajek, zastąpić je taką samą ilością majonezu, jaką podano na opakowaniu. Tak więc, jeśli mówi się o dodaniu 150 ml oleju, zamień to na 150 g majonezu (majonez jest zwykle w gramach).

Jeśli chcesz zaszaleć, nadal możesz dodać jajka, ponieważ to jeszcze bardziej sprawi, że ciasto będzie treściwe i wilgotne. Dodaj wodę, jeśli twoja mieszanka ma takie wskazanie.

Może to zabrzmieć dziwnie, ale jeśli otrzymana mikstura wygląda inaczej, niż powinna, to dobrze! I będziesz zaskoczony, jak pysznie i nie-majonezowo smakuje po upieczeniu.

Osoby, które wypróbowały tę metodę, wychwalają jej zalety, a pojawiają się nawet głosy że dzięki niej można uzyskać „najbardziej wilgotne ciasta na świecie”.

Czytaj też:
Jak zrobić idealną sałatkę jarzynową? Swój przepis zdradza Koło Gospodyń