Chociaż herbatę pije się ją na całym świecie, niewielu zastanawia się nad jej prozdrowotnymi właściwościami. A jest ich całe mnóstwo!
Flawonoidy w herbacie
Za korzyści zdrowotne picia herbaty odpowiadają zawarte w niej flawonoidy. Najwięcej flawonoidów znajduje się właśnie w herbacie, poza tym również, m.in. w czerwonym winie, kakao czy czekoladzie. Flawonoidy mają działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne oraz usprawniają funkcję śródbłonka naczyń, co przekłada się na polepszenie stanu układu sercowo-naczyniowego. Naukowcy uważają, że flawonoidy zawarte w herbacie odpowiadają za zmniejszenie ryzyka zawału serca, udaru oraz śmierci z powodu chorób sercowo-naczyniowych.
Herbaty na popularne problemy zdrowotne
Chociaż wszystkie rodzaje herbaty mają swój własny zestaw korzyści, niektóre mogą pomóc w leczeniu lub wspomaganiu leczenia określonych schorzeń.
- Herbata z czarnego bzu na przeziębienie. Wiadomo, że kwiat czarnego bzu pomaga w stanach zapalnych zatok i może pomóc w usuwaniu wirusów takich jak grypa.
- Herbata rumiankowa na lepszy sen. Wielu ludzi doświadcza problemów z zasypianiem i snem. Herbata rumiankowa jest popularną miksturą spożywaną w celu odprężenia umysłu oraz zapewnienia higieny snu.
- Herbata lawendowa na stres. Ta herbata znana jest ze swoich uspokajających właściwości zdrowotnych. Może pomóc złagodzić poziom stresu i być sposobem na zmęczenie i ukojenie nerwów. Relaksuje i pomaga zasnąć.
-
Herbata miętowa na wzdęcia. Herbata miętowa może pomóc złagodzić wzdęcia i ból przy menstruacji. Stosuje się też ją łagodząco na ból brzucha i problemy z trawieniem.
- Czarna herbata na pobudzenie. Poranny kubek herbaty pobudza organizm niemal tak dobrze jak kawa. Skutecznie orzeźwia i wprowadza w dobry nastrój.
- Herbata z imbirem na odchudzanie. Imbir jest naturalnym termogenikiem, czyli substancją, która przyspiesza metabolizm. Pobudza również uwalnianie z organizmu leptyny, czyli tzw. hormonu sytości, dzięki któremu dłużej nie odczuwamy głodu.
- Herbata z chryzantemą na odporność. Ma wysoki poziom witamin C i A, które są niezbędne dla utrzymania wysokiej odporności. Witamina C pomaga stymulować produkcję białych krwinek i chronić przed działaniem wolnych rodników.
Czytaj też:
Wrzucasz cytrynę do herbaty? Sprawdź, czy to bezpieczne