Zazwyczaj wapń – budulec mocnych kości – kojarzy się z piciem mleka. Ale gdzie jeszcze można go naleźć?
Wapń jest makroelementem niezbędnym do funkcjonowania naszego organizmu. To przede wszystkim budulec zębów i elementów układu kostnego, ale spełnia też w naszym organizmie wiele innych ważnych funkcji. Pierwiastek bierze udział w pracy układu nerwowego, odpowiada za kurczliwość mięśni i wspomaga krzepnięcie krwi.
Gdzie szukać źródeł wapnia?
Wapń możemy znaleźć przede wszystkim w mleku, serze, orzechach, migdałach czy zielonych warzywach. Jednak to nie jedyne źródła tego pierwiastka. Jakie produkty spożywcze są jeszcze jego źródłem?
Zaskakujące źródła wapnia:
- Wzbogacone mleka roślinne. Napoje owsiane czy sojowe często są wzbogacone witaminami i minerałami takimi jak wpań. Niektóre mogą nawet zawierać go więcej, niż mleko krowie.
- Fasola. Oprócz tego, że fasola jest dobra dla serca, większość odmian jest również doskonałym źródłem wapnia. Zalicza się do nich fasola cannellini, czerwona fasola, fasola granatowa i fasola pinto.
- Soczewica. Podobnie jak fasola, soczewica jest bogata w składniki odżywcze. Bez względu na kolor, pół szklanki zawiera ponad 60 mg wapnia. Warto sięgać po nią częściej!
- Ziarenka sezamu to niepozorne, ale cenne źródło wapnia. Oferują one aż 60 mg wapnia na 100 gramów. Można posypać nimi sałatkę lub sos z makaronem.
- Kolejne zaskakujące (również wielkością) źródło wapnia to nasiona chia. Zawierają one 255 mg wapnia na 100 gramów. Nasiona chia świetnie pasują z kolei do słodkich deserów i koktajli warzywnych.
- Owoce morza. Dodaj trochę krewetek, łososia z puszki lub sardynek do swojej sałatki, a możesz otrzymać nawet 30% zalecanego dziennego spożycia wapnia.
- Tofu. Ponieważ soja jest naturalnie bogata w wapń, wytwarzane z soi tofu również. Zawartość wapnia zależy od marki, ale może to być aż 176 mg na 100 gramów. Edamame, niedojrzałe ziarna soi, to kolejna opcja bogata w wapń.
- Orzechy. Spożycie wapnia można uzyskać także dzięki przekąszaniu orzechów. Najwięcej mają migdały, ale orzechy włoskie i laskowe są również smacznymi źródłami wapnia.
- Warzywa. Jeśli chodzi o wapń, najwięcej zawierają go warzywa kapustne, kapusta chińska i jarmuż. Dodatkowo także szpinak, brukselka, boćwina, rzepa i brokuły.
- Figa. Ten owoc jest wypełniony potasem, witaminą K i wapniem. Dwie suszone figi dostarczają aż 26 mg wapnia.
Czytaj też:
Przekonaj się do owsianki! Poznaj jej cenne właściwości i wartości odżywczeCzytaj też:
Jeśli chcesz być zdrowszy, zajadaj częściej śliwki. Oto, co mogą zdziałać w organizmie