Mleko do kawy trzeba wybierać umiejętnie, ponieważ nie każdy rodzaj mleka nadaje się do przyrządzenia pysznej i aromatycznej kawy z mleczną pianką. Jakie mleko zatem wybrać, by cieszyć się idealną kawą?
Jakie mleko wybrać do kawy?
Do kawy można dodawać różne rodzaje mleka. I można to robić na wiele sposobów, podgrzewając je wcześniej, dolewając zimne z lodówki albo spieniając za pomocą spieniacza. Największą popularnością cieszy się mleko krowie, ale także roślinne spełni swoją rolę. Mleko owsiane, migdałowe czy ryżowe pozwoli nadać napojowi jaśniejszą barwę, poprawi jego smak i doda mu słodyczy.
Mleko owsiane w dodatku dobrze się spienia, dlatego pozwala przygotować niemal tak wysoką piankę jak mleko krowie. Jeśli jednak chcemy zrobić piankę z mleka roślinnego, warto zrobić to osobnym spieniaczem do mleka – mleko owsiane jest dość gęste, przez co może nam zatkać rurki do spieniania mleka w ekspresie.
Czy warto dodawać mleko do kawy?
Mleko do kawy pozwala:
- poprawić walory smakowe kawy
- pozbyć się charakterystycznej goryczki czy kwasowości kawy
- przygotować napój, który będzie delikatniejszy w smaku niż czarna kawa
- przygotować pyszny napój, który mniej pobudza niż czarna kawa
- przygotować desery kawowe, np. latte z syropem smakowym
Najlepsze mleko do kawy
Nie każde mleko tak samo dobrze nadaje się do przygotowania latte czy cappuccino. Zbyt chude mleko krowie stworzyć cieniutką piankę, która szybko się rozpuści, a zbyt tłuste w ogóle się nie spienić. Z tego względu warto zwrócić uwagę na zawartość tłuszczu w mleku. Do stworzenia idealnej mlecznej pianki najlepiej nadaje się mleko o zawartości tłuszczu 3,2 procent. Nie jest ono ani zbyt chude, ani zbyt tłuste i pozwala przygotować pyszne latte.
Jak przygotować idealną piankę?
Aby zrobić idealną mleczną piankę, należy:
- Wybrać mleko o zawartości tłuszczu 3,2 procent
- Spieniać mleko z lodówki – tylko zimne mleko idealne się spieni! Najlepiej, by miało ono temperaturę 3-4 stopni Celsjusza
- Przed spienianiem mleka nie należy go wcześniej podgrzewać. To oznacza, że nie zaleca się powtórnego spieniania mleka, które już wcześniej przygotowaliśmy w ten sposób
Czytaj też:
Co jest zdrowsze: kawa czy herbata? Tego się nie spodziewałeś
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Wprost.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.