Kawa nie tylko budzi, ale i skutecznie poprawia nastrój. Z tych powodów wielu kawoszy nie wyobraża sobie dnia bez ukochanego napoju. Badania naukowe potwierdzają, że wypijanie kilku filiżanek kawy dziennie służy zdrowiu. Co w takim razie z popularnymi twierdzeniami o szkodliwości kawy?
7 najpopularniejszych mitów o kawie
Czy kawa uzależnia? Czy zwiększa ryzyko nowotworów i wypłukuje magnez? A może warto ją wypić, aby szybciej wytrzeźwieć? Odpowiedzi na te pytania mogą być dla wielu zaskoczeniem.
Mit 1: Picie kawy uzależnia
Zawarta w kawie kofeina nie
pobudza obszaru mózgu
odpowiedzialnego za uzależnienia.
Po kawę sięgamy chętnie
i regularnie z powodu jej działania pobudzającego i stymulującego. Kawa to także produkt, który
oddziałuje na zmysły, głównie
smaku i węchu, oraz emocje.
Mit 2: Kawa pomaga wytrzeźwieć
Picie kawy nie ma wpływu na metabolizm alkoholu
i nie pomaga w szybszym
trzeźwieniu. Nie zaleca się też
łączenia kawy z alkoholem, gdyż
może to zaburzyć percepcję
trzeźwości i doprowadzić do przedawkowania alkoholu.
Mit 3: Kawa wypłukuje magnez
Bilans jest neutralny:
sama kawa jest źródłem magnezu – zawiera go 8 mg w 100, ale mając
efekt diuretyczny, powoduje,
że część tego magnezu wydalamy.
Mit 4: Kawa podrażnia układ pokarmowy
Nie istnieją powiązania
pomiędzy spożywaniem kawy
a takimi dolegliwościami układu
pokarmowego, jak niestrawność,
refluks, choroba wrzodowa czy zapalenie błony śluzowej żołądka.
Mit 5: Kawa powoduje nowotwory
Kawa nie zwiększa ryzyka zachorowania na raka, natomiast może być powiązana z profilaktyką. Wypijanie 3-5 filiżanek dziennie
może zmniejszyć ryzyko nowotworu wątroby i szyjki macicy.
Mit 6: Kawa powoduje nadciśnienie
Kawa wywołuje czasowe
pobudzenie, ale jej regularne,
umiarkowane spożywanie nie prowadzi do zwiększonego
ryzyka nadciśnienia. Cztery filiżanki kawy dziennie
mogą mieć działanie ochronne przeciwko nadciśnieniu,
szczególnie u kobiet.
Mit 7: Kawa odwadnia organizm
Kawa odgrywa pozytywną rolę w utrzymaniu
właściwego bilansu płynów i nie wykazuje właściwości odwadniających.
Picie kawy jest jednym ze sposobów dostarczenia organizmowi płynów i nie ma wpływu na ogólną równowagę wodno-elektrolitową człowieka.
Ile kawy dziennie można wypić?
Wiele osób obawia się, że pije zbyt dużo kawy. Przedawkowanie kofeiny jest możliwe. Dlatego najlepszym rozwiązaniem będzie, podobnie jak w przypadku liczenia kalorii, pilnowanie normy kofeiny w ciągu dnia. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) wskazuje, że powinno to być nie więcej niż 400 mg kofeiny ze wszystkich źródeł – możemy więc wypić 3-5 filiżanek kawy dziennie, pod warunkiem, że nie przekraczamy dziennego limitu, spożywając dodatkowo inne produkty z kofeiną. To na przykład napoje typu cola, herbata, yerba mate, napoje energetyczne czy czekolada. Warto też pamiętać, że indywidualne reakcje na kofeinę mogą być różne – dlatego warto je uwzględnić w swoich codziennych nawykach żywieniowych.
Czytaj też:
Często sięgasz po te przekąski? Uważaj, bo mogą wywoływać... lęk