Przepis na mleko dyniowe. Rozgrzewa i wymiata toksyny z organizmu

Przepis na mleko dyniowe. Rozgrzewa i wymiata toksyny z organizmu

Dodano: 
Dyniowe mleko
Dyniowe mleko Źródło:Unsplash
Dynię można wykorzystać na wiele sposobów, na przykład przygotowując z niej złociste mleko dyniowe. Napój ma właściwości przeciwzapalne i rozgrzewające. A jeśli dodamy do niego odrobinę imbir i kurkumę, powstanie prawdziwy eliksir zdrowia.

Mleko niekoniecznie musi być krowie i białe. Coraz częściej sięgamy po jego wegańską wersję, w różnych smakowych oraz kolorystycznych kombinacjach. Przepis na mleko z dyni może urozmaicić nasze menu, a przy okazji poprawić naszą odporność oraz stan jelit. Wprawdzie złoty napój może mieć przeróżne oblicza, ale z dynią w roli głównej stanie się koktajlem zdrowia i energii. Jak je przygotować?

Przepis: Mleko dyniowe

Mleko dyniowe jest bardzo smaczne, a przy tym ma właściwości prozdrowotne.

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
30 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
320 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg dyni
  • 500 ml mleka roślinnego
  • 20 g świeżego imbiru
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 3 łyżeczki kurkumy

Sposób przygotowania

  1. Pieczenie dyniUmyj dynię, obierz ze skórki, usuń pestki i pokrój na kawałki. Posyp gałką muszkatołową, a następnie rozłóż na blasze i skrop oliwą. Umieć w piekarniku i piecz od 40 do 50 min, aż będzie miękka.
  2. Dodawanie imbiruGdy dynia lekko ostygnie, utrzyj imbir na tarce. Następnie połącz dynię z imbirem oraz kurkumą i zmiksuj całość.
  3. Podgrzewanie mlekaMleko roślinne zagotuj w rondelku. Gdy będzie gotowe, dodaj do niego dynię zmiksowaną z imbirem. Jeśli będzie potrzeba, całość można jeszcze raz zblendować. Smacznego!

Na co pomaga złociste mleko z dyni?

Pijąc mleko z dyni dostarczamy organizmowi naturalnych składników, które pomagają w walce z przeziębieniem. Kurkumina jest naturalnym termogenikiem, po jej spożyciu wzrasta temperatura ciała. Głównie z tego względu ta przyprawa pomaga w infekcjach wirusowych i bakteryjnych górnych dróg oddechowych, łagodzi kaszel i katar. Na przeziębienie świetny jest też imbir, który zawiera cenne olejki eteryczne i żywice, m.in.: gingerol i zinferon – działają przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i wykrztuśnie. Z kolei dynia jest wsparciem dla jelit i całego układu pokarmowego. Głównie ze względu na dużą zawartość błonnika, który pobudza metabolizm. Ale to nie wszystko. Dynia jest często stosowana w kuracjach odkwaszających organizm, z uwagi na odczyn zasadowy. A jeśli chcemy wzmocnić działanie dyniowego mleka, można posypać je pestkami z dyni – to sprawdzony sposób na odrobaczanie organizmu. Są pomocne w zwalczaniu pasożytów układu pokarmowego (glisty ludzkiej, tasiemca, owsików).

Dlaczego warto włączyć do diety dynię, imbir i kurkumę?

W mleku dyniowym znajdziemy nie tylko dynię, ale również imbir i kurkumę. Połączenie tych trzech składników daje spektakularne efekty. Dynia jest cennym źródłem karotenoidów, które są ważnymi przeciwutleniaczami. W związku z tym mówi się o niej, że jest skuteczna w walce ze stresem oksydacyjnym, który sprzyja występowaniu chorób nowotworowych. Z kolei imbir polecany jest w profilaktyce raka wątroby, jelita, pęcherza, płuc, piersi i skóry. Natomiast kurkuma znana jest przede wszystkim z działania przeciwzapalnego. Dzieje się tak, ponieważ zapobiega powstawaniu wolnych rodników. W związku z tym polecana jest osobom, które borykają się z chorobami autoimmunologicznymi, np. Hashimoto czy reumatoidalnym zapaleniem stawów. Zapobiega również chorobom układu krwionośnego i łagodzi dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego.

Jak często pić mleko dyniowe?

Najlepsze efekty osiągniemy wtedy, gdy będziemy pić mleko dyniowe przez dwa tygodnie, codziennie jedną szklankę. Później należy zrobić sobie dwa tygodnie przerwy. Umiar w piciu tego napoju powinny zachować osoby, które mają bardzo wysoki poziom potasu w organizmie (w dyni jest go dużo) oraz chorujące na cukrzycę i insulinooporność.

Czytaj też:
Czy można mrozić dynię na zimę? Jak to zrobić?
Czytaj też:
Ta zupa z dyni to pogromczyni infekcji. Dużo imbiru, czosnku i kurkumy