Był hitem PRL-u. Teraz mało kto o nim pamięta, a spowalnia starzenie i ułatwia trawienie

Był hitem PRL-u. Teraz mało kto o nim pamięta, a spowalnia starzenie i ułatwia trawienie

Dodano: 
Mięso kryla
Mięso kryla Źródło: Shutterstock / Alesia.Bierliezova
Okres PRL-u kojarzy się głównie z pustymi, sklepowymi półkami. Jednak nawet w tych trudnych czasach można było znaleźć kulinarne „perełki”. Jedną z nich jest kryl. Kiedyś cieszył się sporą popularnością, a dziś o nim nie pamiętamy. Warto przywrócić go do łask, bo ma wiele cennych właściwości.

Kryl to niepozorny, mały skorupiak. Żywią się nim między innymi wieloryby, pingwiny czy foki. W okresie PRL-u wykorzystywany był jako zamiennik mięsa i ryb. W czasach „żelaznej kurtyny” mało kto zdawał sobie jednak sprawę z tego, jak wielki prozdrowotny potencjał skrywa w sobie mięso z kryla. A ten jest naprawdę ogromny. Kryl uchodzi za jedno z największych źródeł białka na Ziemi. Ale na tym lista jego zalet wcale się nie kończy. Sprawdź, czy znasz je wszystkie.

Jakie właściwości ma mięso z kryla?

Kryl to zwyczajowa nazwa szczętek. Wywodzi się ona od norweskiego słowa „krill”, które w wolnym tłumaczeniu oznacza narybek. Te małe organizmy są źródłem wielu cennych składników odżywczych. Zawierają między innymi selen, żelazo i jod, a także witaminy (A, D, E etc.). Delikatne mięso skorupiaków dostarcza również sporych ilości pełnowartościowego i łatwoprzyswajalnego białka. Wspomaga ono pracę układu szkieletowo-mięśniowego. Przyspiesza regenerację mięśni po wysiłku fizycznym i wpływa pozytywnie na przemianę materii. Usprawnia trawienie, a jednocześnie przedłuża uczucie sytości po posiłku. Dzięki temu zmniejsza ryzyko podjadania i przyjmowania nadprogramowej liczby kalorii.

Kryl ma również w swoim składzie kwasy omega-3. Związki te odgrywają bardzo istotną rolę w prawidłowym działaniu organizmu. Obniżają poziom „złego cholesterolu”, regulują stężenie glukozy we krwi, wzmacniają ściany naczyń krwionośnych i chronią przed chorobami układu krążenia. Poprawiają też funkcjonowanie poznawcze oraz komunikację między neuronami. Swoje cenne właściwości szczętki zawdzięczają również innemu związkowi – astaksantynie. To silny przeciwutleniacz. Wychwytuje wolne rodniki, redukuje stany zapalne i spowalnia procesy starzenia.

Jak przyrządzić mięso kryla?

Mięso kryla zwykle dostępne jest w formie mrożonej. Przed spożyciem należy je ugotować. Ma delikatny, lekko słony smak. Świetnie sprawdza się jako składnik sałatek, past kanapkowych, a także farszu do naleśników, pierogów czy tortilli. Produkt doskonale łączy się między innymi z pieprzem cytrynowym, koperkiem, kolendrą, czosnkiem, chili czy limonką.

Czytaj też:
Tania dobra herbata w Dino. Będzie jak znalazł na zimowe chłody i pomoże ci pozbyć się „boczków”
Czytaj też:
Polacy nie doceniają tej zdrowej kaszy. Zobacz, dlaczego bije na głowę tradycyjną kaszę gryczaną

Opracowała:
Źródło: Odżywianie WPROST.pl
Przyjemność z natury Poznaj produkty Partner serwisu Smaki.pl