Myślisz, że to miód? Dietetyk ostrzega: to czysty cukier, który rujnuje zdrowie. Masz go w domu?

Myślisz, że to miód? Dietetyk ostrzega: to czysty cukier, który rujnuje zdrowie. Masz go w domu?

Dodano: 
Słoik miodu
Słoik miodu Źródło: Freepik
Miód kojarzy się ze zdrową żywnością, która wzmacnia odporność i pozytywnie wpływa na organizm. Nie każdy produkt tego typu ma jednak tak dobroczynne właściwości. Wielu Polaków nie ma o tym pojęcia i często sięga po najgorszy wyrób z możliwych. Dietetyk bije na alarm i wskazuje, czego lepiej unikać jak ognia.

Miód jest źródłem cennych mikroelementów i przeciwutleniaczy. Spora część produktów, które znajdziemy na sklepowych półkach nie może jednak pochwalić się tak dobrym składem. Choć z wyglądu do złudzenia przypominają „pszczele wyroby”, tak naprawdę nie mają z nimi nic wspólnego. Mało tego mogą poważnie zaszkodzić zdrowiu i przyczynić się do rozwoju wielu niebezpiecznych chorób. Przestrzega przed nimi dietetyk dr Bartek Kulczyński w jednym z materiałów opublikowanych w sieci.

To najgorsze miody dostępne na rynku

Ekspert odradza zakup miodów sztucznych. Kuszą niską ceną i łatwą dostępności, ale nie mają żadnych wartości odżywczych. Są wytwarzane w sposób przemysłowy. Naśladują wygląd, smak oraz konsystencję miodów naturalnych, ale nie produkują ich pszczoły. Bazę tych wyrobów stanowią wysokoprzetworzone cukry. Wzbogaca się je często o różne sztuczne dodatki.

Zazwyczaj zawiera on [...] cukier, syrop skrobiowy i aromat miodowy. Chcę podkreślić, że taki miód nie ma jakichkolwiek walorów zdrowotnych. Jest to po prostu czysty cukier, który jest szkodliwy dla zdrowia – podkreśla dr Bartek Kulczyński.

Spożywanie sztucznego miodu w dużych ilościach ma nierzadko bardzo poważne konsekwencje zdrowotne. Osłabia odporność, przyspiesza procesy starzenia i nasila stany zapalne w organizmie. Powoduje nadwagę, a nawet otyłość. Nadprogramowe kilogramy zwiększają natomiast ryzyko wystąpienia wielu niebezpiecznych problemów zdrowotnych. Chodzi między innymi o miażdżycę, cukrzycę typu drugiego, nadciśnienie tętnicze, zwyrodnienia stawów, zawał serca czy udar mózgu. Przeprowadzone badania dowodzą, że nadmiar cukru w diecie sprzyja też rozwojowi chorób nowotworowych.

Jak rozpoznać sztuczny miód?

Przede wszystkim należy dokładnie czytać etykiety nabywanych towarów. Warto też zwrócić uwagę na kilka innych aspektów produktu. Chodzi między innymi o jego konsystencję. Sztuczny miód jest rzadki i „lejący”, natomiast prawdziwy cechuje się wyższą gęstością i większą lepkością. Poza tym z biegiem krystalizuje. Zmienia konsystencję z płynnej na stałą. Sztuczny wyrób nie ulega takim procesom.

Czytaj też:
Polacy chętnie po nią sięgają. Ta herbatka rujnuje zdrowie, sprzyja tyciu i cukrzycy
Czytaj też:
Popularne nasiona wycofane ze sprzedaży. Masz je w domu? Sprawdź, zanim zaszkodzą zdrowiu

Opracowała:
Źródło: dr Bartek Kulczyński/ Youtube